Videospeler inladen...

"Geweld tussen Israël en Gaza is ergste sinds oorlog van 2014 met Hamas"

Sinds vanochtend wordt er bijna voortdurend over weer geschoten tussen Israël en Palestijnse strijders in de Gazastrook. Volgens Israël gaat het om de grootste confrontatie sinds de oorlog met Hamas in 2014.

De voorbije weken zijn de spanningen aan de grens tussen Israël en de Gazastrook voortdurend toegenomen met als hoogtepunt het neerschieten van Palestijnse betogers tijdens een mars naar het grenshek enkele weken geleden.

Vanochtend hebben militante Palestijnse groepen vanuit de Gazastrook dan weer 28 raketten en mortiergranaten afgevuurd op Israël. Dat is de grootste aanvalsgolf vanuit Gaza sinds de vorige oorlog in 2014. Israël heeft meteen gereageerd met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen en daarop zijn van uit Gaza opnieuw tientallen raketten en mortiergranaten afgevuurd.

De meeste Palestijnse projecten zijn neergehaald door de "IJzeren Koepel", het anti-raketsysteem dat Israël heeft ontwikkeld. Toch is in de gebieden rond de Gazastrook de hoogste alarmfase afgekondigd. Een projectiel zou terechtgekomen zijn in een opvangcentrum voor kinderen, een ander in een school in de grensplaats Sderot. Aan Israëlische kant zouden er daarbij enkele gewonden zijn gevallen. Israël zou dan weer 35 doelwitten van  de radicale Palestijnse groepen Hamas en Islamitische Jihad hebben geraakt en een tunnel onder de grens hebben vernietigd.

In Israël is intussen de nationale veiligheidsraad bijeen. Premier Benjamin Netanyahu en Avigdor Lieberman zijn niet onder de indruk. Volgens hen zullen Hamas en Islamitische Jihad een zware prijs betalen voor de raketaanvallen en is dat al gebeurd.  Gisteren is een lid van Hamas doodgeschoten en zondag zouden drie leden van Islamitische Jihad gedood zijn toen ze volgens Israël een bom probeerden te leggen vlakbij het grenshek.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Israël onderschept boot uit Gaza

Nog vandaag is een Palestijnse boot met gewonden uitgevaren vanuit Gaza. Het was de bedoeling om naar Cyprus te varen en zo de Israëlische marineblokkade van de Gazastrook te doorbreken, maar -zoals verwacht- is dat niet gelukt.

Het schip is intussen opgebracht door de Israëlische marine en zou nu worden afgeleid naar de haven Ashdod in Israël. De Palestijnen zeggen dat ze het contact met de boot verlorenzijn.

De kans dat de boot zou onderschept worden, is erg groot en het is vooral de bedoeling van de Palestijnen om de aandacht van de media te vestigen op de Israëlische blokkade van Gaza.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen