Moordenaar van Pim Fortuyn moet zich niet meer melden en mag Nederland verlaten

Een Nederlandse rechter heeft beslist dat Volkert van der Graaf zich niet langer moet melden bij een reclasseringsambtenaar en dus naar het buitenland mag reizen. Van der Graaf, de moordenaar van de politicus Pim Fortuyn, werd in 2014 onder voorwaarden vrijgelaten.

Van der Graaf had de rechter gevraagd om ontheven te worden van zijn meldingsplicht bij de reclassering en het hof is hem daar nu in gevolgd. Omdat die verplichting niet langer geldt, mag van der Graaf nu ook naar het buitenland.

Volgens de omroep NOS zijn er nog wel enkele andere voorwaarden. Van der Graaf mag zo geen contact hebben met de media of met de familie van Pim Fortuyn. Als hij die voorwaarden schendt en dat tot 2020, moet hij terug naar de gevangeis. 

Van der Graaf schoot in mei 2002 de professor en politicus Pim Fortuyn dood in het Mediapark in Hilversum. Hij werd meteen opgepakt en een jaar later veroordeeld tot 18 jaar cel. Hij heeft daar twee derde van uitgezeten en werd daarom in 2014 vrijgelaten, maar dan wel onder strenge voorwaarden. Zo moest hij zich eerst om de drie weken melden bij de reclassering, nadien werd dat zes weken.

De moord op Pim Fortuyn bracht een schok teweeg in Nederland. Twee jaar later werd de filmmaker Theo van Gogh vermoord. De dader van de moord op van Gogh was een Nederlander van Marokkaanse afkomst en zit een levenslange celstraf uit.

Meest gelezen