Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe verzoeningspoging in onrustig Nicaragua

De Nicaraguaanse regering van president Ortega en de oppositie zijn bereid om opnieuw de dialoog aan te gaan. Dit gebeurt op initiatief van de Katholieke Kerk in Nicaragua, na nieuwe dodelijke confrontaties gisteren. De protesten in Nicaragua zijn al aan de gang sinds midden april en intussen zijn er al 87 doden en meer dan 800 gewonden. 

Bij een gewapende aanval op een universiteit in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua zijn maandag een student en een politieagent om het leven gekomen. Er werden ook 41 mensen in het ziekenhuis opgenomen. De ingenieursuniversiteit waar de aanval plaatsvond, werd bezet door manifesterende studenten. De onafhankelijke zender Canal 15 liet weten dat de daders behoren tot een militie die de regering steunt. Als reactie werd het radiostation Radio Ya in brand gestoken door demonstranten van de oppositie. Radio Ya trekt duidelijk de kaart van de regering.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Half april kwamen de Nicaraguanen voor het eerst op straat om te protesteren tegen hervormingen van de sociale zekerheid door president Ortega. Nu, een maand later, willen ze vooral dat Ortega aftreedt. De oppositie eist vervroegde verkiezingen. Normaal gaan die pas in 2021 door.

Maar de regering wil daar niet van weten en insinueert zelfs dat vervroegde verkiezingen een staatsgreep in de hand zouden werken. De onrust heeft ondertussen al bijna 90 doden en 860 gewonden veroorzaakt. 

Opnieuw dialoog

De bisschoppen zijn er nu in geslaagd om zowel de oppositie als de regerende partij opnieuw aan tafel te krijgen. Een eerdere poging van nationale dialoog mislukte. Alle deelnemers hebben nu een verklaring ondertekend waarin ze beloven een einde te maken aan het geweld en de richtlijnen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens te zullen toepassen. De oppositie gaat de straatbarrières beperken, één van de belangrijkste eisen van de regering. De regering zelf moet een einde maken aan de repressie en het recht om te demonstreren respecteren.  De bisschoppen roepen bovendien op om de media niet meer aan te vallen. Daarmee doelen ze op de brand in Radio Ya en op de journalisten van het Spaanse agenstschap EFE die maandag gewond raakten.

Dalende populariteit Ortega

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega (72) verliest aan populariteit. Ortega, de held van de Sandinistische Revolutie, wierp in 1979  de dictatuur van Anastasio Somoza omver. Hij regeerde het land tot in 1990 en is sinds 2007 opnieuw aan de macht. De steun die hij van de Katholieke Kerk en de private sector kreeg is nu aan het wankelen. Hoewel de acties van de oppositie het land al ruim 200 miljoen euro kostten, krijgen zij wel steeds meer steun uit de private sector. De Nicaraguaanse regering spreekt ook van een complot vanuit de VS om het land te destabiliseren en Ortega omver te werpen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen