Videospeler inladen...

Straten onder water in Brecht na hevig onweer: gemeentelijk rampenplan afgekondigd

Het werd verwacht met de zomerse temperaturen, en het is ook gebeurd: het is hevig gaan onweren in het noorden van de provincie Antwerpen. Rond 16 uur was dat al het geval ten noorden van Turnhout en Antwerpen, en vanavond was Brecht aan de beurt. Daar staan straten onder water en is het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. Ook Brasschaat, Kapellen, Schoten en Kalmthout werden getroffen, zij het minder erg. En het KMI waarschuwt nog tot 3 uur deze nacht met code oranje voor zware onweders in het hele land. 

In de gemeente Brecht, in de Antwerpse Kempen, staan verschillende straten onder water na een hevige wolkbreuk. Het water staat er op sommige plaatsen tot 40 centimeter hoog. Ook de deelgemeente Sint-Lenaerts heeft te kampen met wateroverlast.

De gemeentelijke fase van het rampenplan werd afgekondigd en de brandweer vraagt de omgeving te vermijden. De invalswegen naar de gemeente zijn intussen afgesloten.

Volgens de Brechtse burgemeester Luc Aerts (CD&V) situeerde de wolkbreuk zich erg lokaal boven het centrum van Brecht. "Van daaruit worden we bedolven onder telefoontjes over ondergelopen straten en kelders", zegt hij. "In mindere mate is ook deelgemeente Sint-Lenaarts getroffen. Gelukkig is er voorlopig geen sprake van ernstigere incidenten en moeten er geen evacuaties gebeuren." In totaal kreeg de brandweer meer dan 100 oproepen.

      Vanwege de wateroverlast zag De Lijn zich genoodzaakt enkele buslijnen om te leiden. Zo wordt het centrum van Kalmthout vanavond niet bediend en kan het station Noorderkempen nabij Brecht niet bereikt worden langs de kant van de Bethovenstraat. Het station Noorderkempen is wel bereikbaar via de ring en de brug over de E19. 

Brasschaat, Kapellen, Schoten en Kalmthout

In Brasschaat ten noorden van Antwerpen zijn er tijdens een wolkbreuk enkele kruispunten en kelders ondergelopen omdat het rioleringssysteem het water niet kon slikken. Al bij al bleef de overlast beperkt - in totaal kreeg de brandweer 20 oproepen - en intussen is het water vanzelf weggelopen. 

In Kapellen staat de Grensstraat onder water. Daar zijn de waterpompen in de Nederlandse buurgemeente Woensdrecht stilgevallen waardoor het regenwater naar het lager gelegen Kapellen stroomt, zegt burgemeester Dirk Van Mechelen (Open VLD). 

Ook in enkele naburige gemeenten zoals Schoten en Kalmthout is er sprake van straten die blank kwamen te staan.

Nog tot 3 uur code oranje

Afgelopen nacht had het alleen geonweerd in West-Vlaanderen, maar nadat de onweerswolken waren weggetrokken, startte de dag met een droge periode. "Het kwik klimt vandaag tot 29 graden in het binnenland en 22 graden aan de kust, met een zwak briesje uit veranderlijke richtingen", zei VRT-weerman Frank Deboosere.

"Maar na de middag en vanavond wordt de kans op hevige buien, mogelijk met onweer, groter", voorspelt Deboosere. "Daar kan wat hagel bij zitten. Er kan plaatselijk veel neerslag vallen op korte tijd. Het zijn de bekende ingrediënten van een kokend soepje."

Daarom kondigt het KMI voor het hele land code oranje af, tussen 14 uur vanmiddag en 3 uur vannacht. Het KMI waarschuwt naast zwaar onweer met veel neerslag en hagel ook voor felle rukwinden. Ook blikseminslagen en lokale wateroverlast zijn niet uitgesloten. Met code oranje waarschuwt het KMI mensen concreet om op hun hoede te zijn, en zich zo weinig mogelijk op de weg te begeven.

Volgens Frank Deboosere zullen de onweersbuien komende nacht geleidelijk aan verdwijnen. "Vanuit het oosten wordt het weer droog. Woensdag, donderdag en vrijdag krijgen we hetzelfde onstabiele weer, met kans op onweersbuien. Maar stilaan wordt het wat minder warm." De weerman voorspelt ook een droog maar zomers weekend, met "een heerlijke 22 à 25 graden".

VIDEO: Nood aan een verfrissende plons moet deze man gedacht hebben na het zware onweer en de ondergelopen straten in Brecht.

Videospeler inladen...

VIDEO: "Het journaal" maakte volgend verslag over de wolkbreuk en de wateroverlast in Brecht, onze reporter Kerlijne Everaet is ter plaatse.

Videospeler inladen...

Meest gelezen