Videospeler inladen...

"Terreur en losgeslagen criminaliteit versmelten in de kweekvijver die de gevangenissen zijn"

De schietpartij in Luik: is het terreur of niet? Voor onze conflictexpert Rudi Vranckx is dat niet de eerste bekommernis. "Waar we de voorbije jaren mee te maken krijgen is een combinatie van zuivere terreur en losgeslagen criminaliteit die versmelten in de gevaarlijke kweekvijver in de gevangenissen", zegt Vranckx in "De afspraak". 

Waarom heeft Benjamin Herman gedaan wat hij heeft gedaan? Er wordt nu vooral gezocht naar een motief, maar volgens Vranckx moet je ook kijken naar de methode. In dit geval: twee vrouwelijke agentes die aangevallen worden en gedood. "En als je daarnaar kijkt, dan kan je alleen maar vaststellen dat het iets is wat zeker de laatste twee jaar gebruikelijk is", zegt de conflictexpert van VRT NWS in de studio van "De afspraak."

Vranckx heeft na de aanval van gisteren wat research gedaan naar vergelijkbare feiten in België en onze buurlanden. "En dan kom ik uit op een aantal zaken en soms ging het om labiele mensen. Van beïnvloeding door religie of radicalisering was geen sprake. In Nederland en Duitsland had je een aantal zaken waarbij het motief daar wél mee te maken had. En dan heb je nog Frankrijk. Daar zijn er meerdere voorbeelden van mensen die geradicaliseerd zijn in de gevangenis, zoals bij de aanslagen in Parijs.

We hebben een heel grote behoefte aan labels plakken op dit soort zaken.

Rudi Vranckx

De vraag of dit nu terreur is of niet, vindt Vranckx minder belangrijk. "Ook al hebben we een heel grote behoefte aan labels plakken op dit soort van feiten. Waar zijn we zeker van? De schutter van Luik was op penitentiair verlof en heeft dan toegeslagen."  

Volgens Vranckx is de essentie nu of de man in zijn cel geradicaliseerd is en daar zijn inspiratie heeft gehaald voor zijn moordplannen. "Is dit zuivere terreur of is het een losgeslagen crimineel? De voorbije maanden hebben we vooral te maken met een combinatie van beide factoren", zegt Vranckx. En dat is voor hem de gevaarlijke kweekvijver die zich afspeelt in onze gevangenissen.

Vranckx maakt volgende denkoefening: "Stel dat de schutter van Luik niet in een Belgische cel zat, maar in een Mexicaanse cel. Dan zat hij samen met drugscriminelen van bendes waar - als hij vrij zou komen - ook tot dit soort zaken zou overgaan omwille van zijn psyche en zijn "draaideurcrimineel"-verleden.  En dan had je een heel ander verhaal gehad. Hadden we ons dan de vraag gesteld: is dit een terreuraanslag? Neen."

Dit is een toxische mix waar je erg weinig tegen kunt doen.

Rudi Vranckx

Nog volgens Rudi Vranckx zijn de veiligheidsdiensten van België erg goed bezig met het proberen detecteren van netwerken. "We hebben de aanslagen van 22 maart gehad, maar de grote fenomenen van de jongste jaren zijn dit soort van geïsoleerde gevallen. Een mengeling van criminaliteit, zoals dit geval, met radicalisering. En dat geeft een toxische mix waar je eigenlijk erg weinig tegen kunt doen."

Meest gelezen