Videospeler inladen...

Russische journalist doodgeschoten in Kiev, Rusland ontkent betrokkenheid

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is een Russische journalist neergeschoten. Journalist Arkady Babtsjenko (41) was erg kritisch voor het regime van de Russische president Vladimir Poetin en was daarom zijn thuisland ontvlucht. De Oekraïense premier wijst met een beschuldigende vinger naar Rusland,  maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken ontkent elke betrokkenheid.

"Hij was thuis in de wijk Dniprovski in Kiev. Zijn vrouw was in de badkamer toen ze een droge knal hoorde. Toen ze buitenkwam, zag ze haar man bloeden", zegt een woordvoerder van de politie. De journalist zou overleden zijn toen hij naar het ziekenhuis werd overgebracht.

De Oekraïense autoriteiten vermoeden dat hij gedood is "voor zijn professionele activiteiten". Babtsjenko was erg kritisch voor het Kremlin, de Russische annexatie van de Krim, de steun van Moskou voor rebellen in Oost-Oekraïne en de Russische interventie in Syrië.

Rusland ontkent betrokkenheid

De Oekraïense premier Volodomyr Groysman houdt op Facebook Rusland verantwoordelijk voor de moord. "Ik ben ervan overtuigd dat de Russische totalitaire machine hem zijn eerlijkheid en zijn principiële houding niet hebben vergeven", luidt zijn boodschap.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vindt het "erg bedroevend" dat Rusland beschuldigd wordt van de moord op de journalist. "Arkadi Babtsjenko werd gedood, neergeschoten in zijn trappenhuis. En de Oekraïense premier stelt al meteen dat de Russische speciale diensten verantwoordelijk zijn. Dat is erg bedroevend", zo zei Lavrov.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wie was Arkady Babtsjenko?

Arkady Babtsjenko vocht als Russische soldaat mee in de twee oorlogen in Tsjetsjenië. Daarna werd hij journalist, waarbij zijn extreem kritische houding tegen het Kremlin opviel. Over zijn ervaringen in de beide oorlogen 'De kleur van oorlog', dat ook in het Nederlands is verschenen. Na zijn vertrek uit Moskou werkte hij onder meer samen met oppositiekrant Novaya Gazeta.

Babtsjenko verliet Rusland in februari 2017. Hij sprake van een "vreselijke campagne" tegen hem, waarbij hij "lastiggevallen" werd nadat hij op sociale media had gepubliceerd over de crash van een Russisch militair vliegtuig eind 2016 dat op weg was naar Syrië. De journalist, die zei dat hij "duizenden" bedreigingen heeft ontvangen, woonde nadien in Tsjechië, Israël en dus Oekraïne.

Meest gelezen