Videospeler inladen...

Schietpartij in Luik: wat weten we tot nu toe?

In Luik zijn vanmorgen drie doden gevallen bij een schietpartij en een gijzeling. De dader kon uiteindelijk doodgeschoten worden door de speciale eenheden. Wat weten we tot nu toe over de feiten? VRT NWS zet het op een rij.

De feiten speelden zich af vlak voor een café, in de buurt van het Atheneum Léonie De Waha, in de Boulevard d'Avroy in Luik. Volgens de politie waren rond 10.30 uur vanmorgen schoten te horen in het centrum van Luik. Daarbij zijn drie mensen omgekomen. De dader - Benjamin Herman uit Marche-en-Famenne - werd uitgeschakeld door een speciale eenheid van de politie. Op dit moment gaat het federaal parket uit van een terreurdaad. 

Lees verder onder de afbeelding:

Uit informatie van de Luikse politie blijkt nu dat Benjamin Herman vanmorgen eerst twee politieagenten aanviel met een mes. Hij slaagde erin hun dienstwapen af te nemen, waarna hij op de politieagenten schoot. Beide agenten kwamen daarbij om het leven.

Daarna heeft de dader ook een voertuig aangevallen. Tijdens dàt incident werd een 22-jarige passagier doodgeschoten. De dader vluchtte weg in de richting van een nabijgelegen school en gijzelde daar een tijdlang een vrouw. Het zou gaan over een poetsvrouw die op dat moment aan het werk was. De dader kwam al schietend naar buiten, waarbij hij enkele agenten verwondde. Vervolgens werd hij door de speciale eenheden doodgeschoten.

De dader: verschillende criminele feiten op zijn conto, niet gelinkt aan terreur

Benjamin Herman werd geboren in 1982. Hij zat in de gevangenis van Marche-en-Famenne, waar hij een straf moest uitzitten van 10 à 15 jaar. Volgens onze bronnen was de man veroordeeld voor verschillende criminele feiten, maar werd hij - tot vandaag dus - niet gelinkt aan terreur. Voor hij de cel in ging had hij zich al bekeerd tot de islam. Op amateurbeelden die de RTBF heeft uitgezonden is te zien hoe hij tijdens de feiten vanmorgen "Allahu Akbar" roept.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Zijn naam werd volgens premier Michel wel genoemd in twee dossiers van de staatsveiligheid en een informatiedossier van de politie, maar zou zelf niet zijn geviseerd. Herman had de gevangenis gisteren mogen verlaten. Hij was op penitentiair verlof sinds gisterochtend. In april 2020 zou hij volledig vrij zijn geweest.

In de vroege ochtend was Herman vermoedelijk ook betrokken bij een moord op een vroegere mede-gedetineerde in de buurt van Rochefort. De nicht van Herman heeft hem herkend, vertelt ze aan de RTBF.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Crisiscentrum: "Dreigingsniveau blijft voorlopig op 2"

"Het dreigingsniveau blijft op 2", vertelt Peter Mertens van het Crisiscentrum. "Momenteel verandert er niets. Voorlopig wordt nog informatie ingewonnen", klinkt het. Rond 16.30 uur is ook de Nationale Veiligheidsraad bij elkaar gekomen.

Lees verder onder tweet.

Intussen stromen de reacties vanuit alle hoeken binnen. De politici betuigen massaal hun medeleven. Premier Michel (MR) tweette: "Laf en blind geweld in Luik. Onze steun gaat naar de slachtoffers en de nabestaanden. We volgen de situatie op de voet." Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) trad zijn collega bij: "Daad van geweld met een zware tol voor de politie van Luik. Al mijn steun aan het korps en aan de familie van de slachtoffers." En ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tweette: "Droevig nieuws uit Luik. Diep medeleven aan de slachtoffers, hun nabestaanden en de diensten."

Vanuit het koninklijk paleis werd ook een tweet gestuurd en de koning is rond 13.30 uur ter plaatse gegaan in Luik om een bezoek te brengen aan de plaats van de feiten. 

Lees verder onder tweets. 

Niet alleen vanuit de politieke wereld, maar ook vanuit de politiewereld stromen de reacties toe. Korpsen vanover het hele land betuigen hun medeleven. 

Meest gelezen