AFP or licensors

Speurders vallen Voedselagentschap binnen voor nieuw onderzoek fipronilcrisis

Speurders van het Brusselse gerecht zijn dinsdagochtend binnengevallen in het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Ze deden dat in het kader van een gerechtelijk onderzoek na een vermoeden dat verkeerde informatie werd verspreid over besmette eieren in 2017. Het nieuws wordt bevestigd maar het Brussels parket geeft verder geen commentaar. Het FAVV zegt volledig samen te werken met het gerecht.

De speurders gingen volgens Het Nieuwsblad dinsdagochtend omstreeks 9 uur van start, en dat onder leiding van onderzoeksrechter Michel Claise. De fipronilcrisis ontketende in ons land een storm van verontwaardiging toen bleek dat de communicatie van het FAVV laattijdig, gebrekkig en zelfs tegenstrijdig was. De kippeneieren en afgeleide producten bleken in zo'n 45 landen besmet met het voor de mens schadelijke luizenverdelgingsmiddel fipronil.

FAVV werkt "in alle transparantie samen met gerecht"

Het FAVV heeft naar aanleiding van de huiszoeking een perstekst verspreid waarin het zegt "in alle transparantie samen te werken met het gerecht, zoals in andere dossiers".

"De huiszoeking is in alle transparantie verlopen en het FAVV heeft zijn volle medewerking verleend aan de inspecteurs van de gerechtelijke politie. Het Agentschap heeft toegang verleend tot alle documenten en informaticagegevens die de onderzoekers wilden consulteren", zo schrijft het FAVV.

Voorts zegt het agentschap nog "in dit stadium geen enkele informatie te hebben wat er aan de oorsprong van deze actie ligt".

Meest gelezen