Stadspark Oudenaarde deels afgesloten door "zonnebrand bij bomen"

In een deel van het stadspark van Oudenaarde zijn de veiligheidsrisico's te groot om er nog bezoekers toe te laten. Takken kunnen er naar beneden komen en bomen kunnen er omvallen. De oorzaak is... zonnebrand bij bomen.

Een deel van de beuken van het Liedtspark, het stadspark van Oudenaarde, is aan het afsterven. Daardoor is het op sommige plaatsen te gevaarlijk om nog rond te lopen. De problemen begonnen nadat een aantal bomen gerooid werd. Daardoor namen ze de schaduw weg van andere bomen en kwamen die in fel zonlicht te staan. Dat is verre van ideaal voor beukenbomen want de schors is sowieso al gevoelig.

Door de overdadige zon gaan de schors en de boom rotten en ontstaan er schimmels. Takken kunnen daardoor loskomen of hele bomen kunnen zelfs omvallen. Dat is te gevaarlijk volgens schepen van Openbare Werken Guy Hove (Open VLD) en daarom moet een deel van het park dus tijdelijk afgesloten worden. Na overleg met Onroerend Erfgoed heeft de stad nu een boomverzorger aangesteld. Die gaat de zieke bomen onderzoeken en moet er natuurlijk ook voor zorgen dat de gezonde exemplaren niet ziek worden.

Meest gelezen