Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Starbucks in VS sluit deuren voor vorming over racisme

In Amerika blijven alle filialen van Starbucks deze namiddag dicht. Alle 175.000 werknemers krijgen een vorming rond racisme na een incident met twee Afro-Amerikanen in Philadelphia vorige maand.   

Amerikanen die zin hebben in een koffie bij Starbucks zijn er deze namiddag aan voor de moeite. De Amerikaanse koffieketen sluit zijn meer dan achtduizend vestigingen in het land een halve dag.  De 175.000 Amerikaanse werknemers krijgen namelijk een vorming die racisme moet voorkomen en vooroordelen moet tegengaan. Enkel de filialen die geen eigendom zijn van Starbucks, maar wel onder de naam van het bedrijf werken, blijven open.

Het personeel is niet verplicht om deel te nemen aan de vorming, maar alleen werknemers die naar de vorming gaan worden die namiddag betaald. 

Veel verontwaardiging over arrestatie

Aanleiding is de arrestatie van twee Afro-Amerikanen vorige maand in een vestiging in Philadelphia. De twee mannen stonden in de vestiging te wachten op een vriend en vroegen of ze terwijl de toiletten mochten gebruiken, waarop de werknemer zei dat toiletgebruik enkel toegestaan was voor betalende klanten.

De twee mannen bleven zitten zonder iets te drinken. De werknemer belde daarop de politie en de twee mannen werden gearresteerd. Het incident lokte heel wat verontwaardiging uit in de VS en de video waarop de twee mannen werden gearresteerd gingen viraal. 

Kritiek op de arrestatie was onder meer dat Starbucks zich profileert als koffietent waar je met je laptop naartoe kan en uren over een tas koffie kan doen. "Waarom werden deze twee mannen dan gearresteerd als ze zich netjes gedroegen?" Critici oordeelden dat het over etnische profileren ging

Verontschuldigingen CEO

Ook CEO Kevin Johnson veroordeelde het incident en bood zijn verontschuldigingen aan. De werknemer zou ondertussen niet meer bij Starbucks in dienst zijn.

Videospeler inladen...

"Geen eenmalige actie"

De vorming rond racisme beperkt zich niet tot een namiddag, maar is volgens het bedrijf "een stap in een langer proces waarin het Starbucks gastvrijer en veiliger wil maken". Het materiaal zou ook beschikbaar zijn voor de vestigingen wereldwijd. Of de vormingen ook in België worden aangeboden is niet bekend. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen