Strengere regels in federaal parlement: niet voor partijvoorzitters

Kamerleden die niet vaak genoeg aanwezig zijn op commissievergaderingen, verliezen binnenkort een deel van hun loon. Maar die regel telt niet voor partijvoorzitters. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. "Blijkbaar is er een absurd principe dat partijvoorzitters spaart omdat ze al zo'n hard werk hebben", zegt Hendrik Vuye (Vuye & Wouters). "Maar partijen krijgen genoeg geld om hun voorzitter een fatsoenlijk loon te geven zonder spookparlementsleden te creëren." Zo kunnen aan Vlaamse kant Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Meyrem Almaci (Groen) zo vaak afwezig zijn als ze willen, zonder loon te verliezen.

In de Kamer werden begin deze maand strengere regels goedgekeurd voor parlementsleden. Wie te vaak afwezig is tijdens commissievergaderingen kan 60 procent van z'n loon verliezen. Na verschillende schandalen wilden de politici orde op zaken stellen.

Maar die strengere regels zijn blijkbaar niet van toepassing voor partijvoorzitters. "Dit is blijkbaar een gebruik waar bijna niemand van op de hoogte is. Dat gebruik bestaat sinds 2003: de aanwezigheid van partijvoorzitters wordt anders bijgehouden dan die van andere parlementsleden."

Door deze andere regels zullen de partijvoorzitters geen loon verliezen als ze regelmatig hun kat sturen naar commissievergaderingen.  "Blijkbaar is die regel ontstaan omdat men vindt dat partijvoorzitter een zware job is."

Er zijn partijvoorzitters die ook nog de tijd vinden om burgemeester te zijn, soms zelfs van een grote stad.

Hendrik Vuye

Vuye vindt dat het gunstregime voor partijvoorzitters zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. "Zware job, allemaal goed en wel. Maar er zijn partijvoorzitters die blijkbaar tijd hebben om ook nog burgemeester te zijn. Soms zelfs van een grote stad."

"Daarnaast krijgen de partijen miljoenen euro's belastinggeld om hun werking te betalen. Daar kun je perfect een voorzitter mee vergoeden zonder dat je spookparlementsleden moet creëren."

In de Kamer zijn drie Vlaamse partijvoorzitters actief als volksvertegenwoordiger: Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Meyrem Almaci (Groen). De Wever is daarnaast ook burgemeester in Antwerpen, Beke in Leopoldsburg.

Ik heb geen voorkeursbehandeling nodig

Wouter Beke, CD&V

Meyrem Almaci van Groen laat aan VRT NWS weten dat ze de voorkeursbehandeling niet nodig heeft. "Ik ben vaak genoeg aanwezig in het parlement", aldus Almaci.

Ook Wouter Beke zegt dat de regels gerust strenger mogen. "Ik vraag en wil geen voorkeursbehandeling", klinkt het. Hij heeft naar eigen zeggen een aanwezigheid van 87 procent.

Bart De Wever zegt dat hij altijd aanwezig is in de Kamer, behalve als hij buitenlandse opdrachten heeft. Ook voor hem mag het gunstregime afgeschaft worden.

Meest gelezen