Retna

Test-Aankoop: "Duurdere zonnespray niet altijd beter"

Test-Aankoop heeft zeventien zonnecrèmes in sprayflessen wetenschappelijk getest en ze laten beoordelen door een testpanel. Daaruit blijkt dat niet alle dure sprays even goed beschermen. Eén spray is totaal af te raden.

De sprays werden getest op bescherming tegen UV B, allergenen en de leesbaarheid van hun etiket. Het goede nieuws is dat alle sprays in de test kwaliteitsvol en doeltreffend blijken tegen UV B-staling. Al kan geen enkele zonnecrème 100 % bescherming bieden. Er dringt altijd een klein deel van de stralen door tot de huid.

De spray van Garnier krijgt de hoogste score: 73 op 100. L’Oréal scoort even goed, maar hun spray kost een euro meer: 7,49 euro tegenover 8,50 euro (per 100 ml). De beste prijs-kwaliteit-verhouding  is voor de zonnespray van  Boni, het huismerk van Colruyt. Hij scoort met 71 op 100 wel minder, maar is goedkoper en heeft de beste gemiddelden. Ook die van Kruidvat krijgt een eervolle vermelding. 

Eén spray doet het heel erg slecht. Lovea Protection krijgt een  score van 38 op 100. 

Etiketten kunnen wel beter

Bij de etiketten loopt het wel nog te vaak mis. Bij zeven van de zeventien sprays zijn de ingrediënten bijna niet te lezen. Simon November van Test-Aankoop waarschuwt ook voor bescherming tegen UV A-straling: “Die stralen doen de huid sneller verouderen en kunnen kanker veroorzaken. U moet echt wel goed controleren of er op het etiket staat of de spray beschermt tegen UV A-straling."

Meer informatie over de test en een aantal do's en don'ts over zonnecrème vindt u op de website van De Inspecteur

En hier leest u of u oude zonnecrème nog kan vertrouwen.  

 
 

Meest gelezen