Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil nu toch China economisch straffen

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat het nu toch van plan is om een invoertarief van 25% te heffen op Chinese goederen die Amerika binnenkomen. Eerder werd gezegd dat dit niet zou gebeuren zolang de onderhandelingen liepen.

De regering Trump wil China vanaf volgende maand hogere invoertarieven opleggen, onder meer op Chinees staal. Dat staat in een verklaring van het Witte Huis. Hiermee hoopt Trump dat China zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten aanzienlijk terugdringt.

Vandaag worden vanuit China meer producten naar de VS verscheept dan andersom. Naar schatting bedraagt het verschil 375 miljard dollar. Tegen 2020 moet die kloof met minstens 200 miljard dollar zijn verkleind. Een precieze lijst met producten die zwaarder belast zullen worden, moet er zijn tegen 15 juni.

Enkele weken geleden werden de Amerikaanse importheffingen op Chinees staal nog opgeschort, nadat beide landen vooruitgang hadden geboekt tijdens de onderhandelingen. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin was een nakende handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig van de baan. 

Vorige week vrijdag had president Trump ook aangekondigd dat hij een akkoord had gesloten met de Chinese telecomreus ZTE, dat zwaar getroffen was door Amerikaanse sancties. Met deze aankondiging waren veel Amerikaanse congresleden niet blij, omdat ze vreesden dat de president China niet meer zo hard zou aanpakken als hij beloofd had.  

Het is nog onduidelijk hoe China reageert op deze nieuwe aankondiging. Officieel blijven beide landen nog gesprekken voeren. De kans is groot dat China nu opnieuw terugslaat met invoerheffingen op tal van Amerikaanse producten zoals sojabonen en vliegtuigen, waardoor de handelsoorlog weer in alle hevigheid zal oplaaien. 

Meest gelezen