Wie is Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik? En wat weten we over hem?

Gisteren schoot hij twee agentes en een toevallige passant dood in Luik, kort daarvoor zat hij nog in de gevangenis van Marche-en-Famenne? Maar wie is Benjamin Herman? En wat weten we tot nu toe over hem? Een portret.

In koelen bloede. Zo doodde Benjamin Herman (31) twee agentes in hartje Luik. Hij viel hen in de rug aan met een mes, nam hun dienstwapen af en schoot hen neer. Te voet viel hij vervolgens een auto aan, waarbij een 22-jarige passagier om het leven kwam. Hij vluchtte een grote school in de buurt binnen en gijzelde een werkneemster. Zijn moordende raid eindigde vlak voor de school, toen hij al schietend naar buiten kwam. Vier agenten raakten gewond, voor hij uiteindelijk doodgeschoten werd door de speciale eenheden. 

En het lijkt erop dat Luik slechts het einde was. Want Herman wordt ook verdacht van een moord op een oude bekende vlak bij Marche-en-Famenne vannacht. Dat onderzoek wordt gevoerd door het parket in Aarlen.

Verschillende criminele feiten op zijn conto, maar geen link met terreur

Wat duidelijk is, is dat de dader lang voor de aanval in Luik al het foute pad opgegaan was. Benjamin Herman - een dertiger - is afkomstig uit Rochefort, een stadje dicht bij Namen. Zijn criminele parcours begon al als minderjarige. De laatste 15 jaar – sinds 2003 – spendeerde hij zo goed als onafgebroken achter de tralies. Hij werd onder meer veroordeeld voor geweldpleging, drugsfeiten en inbraken.

Herman wordt omschreven als een "draaideurcrimineel", iemand die na meerdere veroordelingen steeds opnieuw in de fout gaat. In de gevangenis van Marche-en-Famenne zat hij een straf uit tussen de 10 en 15 jaar. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zou hij in 2020 vrijkomen. 

Uit onze bronnen blijkt ook dat de veiligheids- en inlichtingendiensten aanwijzingen hadden dat hij in de loop van 2017 tekenen van radicalisering vertoonde in de gevangenis van Lantin. Toen hij daar opgesloten zat, ging hij kennelijk om met geradicaliseerde moslims.  Hij was overigens al bekeerd tot de islam voor hij in de gevangenis terechtkwam.

Hermans laatste uren

Kort voor hij zijn moordende raid uitvoerde in centrum Luik, had Herman de poort van de gevangenis (voor even) achter zich mogen toetrekken. Hij had immers penitentiair verlof gekregen. En dat was niet de eerste keer: al 13 keer had hij penitentiair verlof gekregen als voorbereiding op zijn definitieve invrijheidsstelling en al 11 keer een uitgangsvergunning. 

VIDEO: Caroline Van den Berghe: "Benjamin Herman was een typische draaideurcrimineel"

Videospeler inladen...

Meest gelezen