Vlaamse dierenartsen trekken aan alarmbel: "Depressies, burn-outs en donkere gedachten"

De Vrije Universiteit Brussel gaat onderzoeken hoe het is gesteld met het welzijn van de Vlaamse dierenartsen. En dat doen ze - volgens de kranten van Mediahuis - op vraag van de dierenartsen zélf. "De klant wordt mondiger en verwacht dat we dag en nacht bijna gratis werken. Zo kunnen we écht niet meer verder", zo klinkt het in de sector.

"We zitten tussen hamer en aambeeld", waarschuwt Ann Janssens, de voorzitster van de Orde der Dierenartsen én al dertig jaar lang zelf aan het werk als dierenarts. "Er is een te hoge werkdruk. We willen iets doen voor dieren. Daar kruipt enorm veel energie in. Tegelijkertijd krijgen we vaak te maken met een emotionele eigenaar die moeilijk beslissingen kan nemen. We moeten ze veel vaker bijstaan. Diezelfde klant wordt steeds mondiger en verwacht tegenwoordig dat we dag en nacht paraat staan. En dan liefst aan een zo laag mogelijk tarief."

"Een dierenarts heeft ook een gezin en iedereen verwacht dat de zorg voor dieren bij ons bijna gratis zou moeten zijn. Maar wij moeten ook investeringen doen." Intussen dreigt de concurrentie tussen dierenartsen onderling moordend te worden. "Er studeren almaar meer dierenartsen af, ondanks de werkdruk blijft het een populair beroep."

Vorige week is er nog een jonge collega uit het leven gestapt. Dat is een enorm verlies. 

Ann Janssens, voorzitster Orde der Dierenartsen

Ook de samenwerking met de overheid verloopt stroef. "We hebben geen enkele bescherming van hogerhand", verklaart Janssens. "Steun van overheidsinstellingen - zoals het Voedselagentschap - is er simpelweg niet. We merken dat we alleen staan. Dan wordt het allemaal wel héél belastend."

En die overbelasting leidt soms tot drama's. "Het aantal depressies en burn-outs onder onze collega's neemt almaar toe. Vorige week is er nog een jonge collega uit het leven gestapt. Dat is een enorm verlies. Ik kan alleen maar beamen dat de druk enorm hoog is. En dat we er niet altijd even goed in slagen om onszelf beter te verzorgen."

Lees verder onder de foto.

Het onderzoek van de VUB moet dus het welzijn en de precieze werkomstandigheden van de dierenartsen in kaart brengen. Uit internationale onderzoeksresultaten blijkt nu alvast dat 20% van de dierenartsen kampt met zelfmoordgedachten. De resultaten van een gelijkaardige studie bij ons worden begin van volgend jaar verwacht.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen