Vluchtelingen helpen is binnenkort strafbaar feit in Hongarije

De Hongaarse regering heeft een wetsvoorstel klaar waardoor mensen die voedsel of informatie geven aan illegale migranten, daarvoor gestraft kunnen worden. Omdat de regerende Fidesz-partij een grote meerderheid in het parlement heeft, lijken die voorstellen snel wet te worden.

Deze Afghaanse vrouwen zitten net binnen Servië vast vlak voor het hek langs de Hongaarse grens.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de nieuwe wetten zou het verstrekken van voedsel, informatie of gerechtelijke bijstand aan vluchtelingen een misdaad worden en dus bestraft kunnen worden. Op die manier zouden niet enkel de migranten, maar ook de Hongaren die hen helpen, aangepakt worden. Wie dat op een georganiseerde manier doet, riskeert celstraffen tot een jaar. Dat laatste lijkt vooral gericht tegen de instellingen van de Amerikaans-Hongaarse zakenman en miljardair George Soros, een criticus van de Hongaarse regering. 

De regering in Boedapest wil overigens ook de grondwet wijzigen waardoor andere Europese landen geen asielzoekers meer naar Hongarije zouden kunnen sturen.

Dat laatste is bedoeld om een Europees plan te dwarsbomen waardoor 160.000 asielzoekers vanuit Italië en Griekenland naar andere lidstaten zouden worden overgebracht. Vooral Oost- en Centraal-Europese landen zoals Hongarije, Tsjechië, Slovakije en Polen weigeren dat.

Niet dat er overigens nog veel mensen naar Hongarije vluchten. Na de piek van drie jaar geleden toen meer dan een miljoen mensen uit het Midden-Oosten en Afrika via de Balkan en Hongarije naar West-Europa vluchtten, is die stroom zo goed als stilgevallen, onder meer omdat Hongarije langs de zuidgrenzen hekken met prikkeldraad heeft opgericht.

De nationalistische premier Viktor Orban is populair door zijn harde aanpak van asiel en migratie, die volgens hem het christelijke karakter van zijn land ondermijnen. Hij heeft onlangs de verkiezingen gewonnen en is dus begonnen aan zijn derde ambtstermijn.

Meest gelezen