Archieffoto

Wachtlijsten secundair onderwijs Antwerpen zo goed als weggewerkt

"Van de 618 jongeren die eind maart nog geen plaats gevonden hadden in het secundair onderwijs in Antwerpen, zijn er nog slechts 85 die op dit moment geen plaats gevonden hebben." Dat zegt Claude Marinower, schepen voor onderwijs in Antwerpen. Opvallend is ook dat er nog 1100 vrije plaatsen zijn

Voor het eerst werkte de stad met een elektronisch aanmeldingssysteem: Meld je Aan-secundair. Maar niet alle scholen namen daaraan deel. Uit een peiling eind maart bleek dat er 618 leerlingen nog geen plaats gevonden hadden. Nu ook de inschrijvingen in de andere scholen verwerkt zijn, blijkt dat er bijna voor iedereen een oplossing is, zegt Open VLD onderwijsschepen Claude Marinower. Nog 85 leerlingen hebben op dit moment geen plaats gevonden. Dat is 2,4 % van in totaal 3.454 aangemelde leerlingen. Volgens Marinower zijn er in totaal 6300 plaatsen in het secundair onderwijs.  

De ouders of de kandidaat leerlingen konden hun voorkeur voor verschillende scholen aangeven. Van de leerlingen die in maart nog geen school gevonden hadden, had de meerderheid slechts één voorkeurschool opgegeven.

Buffer voor de toekomst

Opvallend is ook dat er op dit ogenblik nog een heleboel vrije plaatsen zijn in de Antwerpse middelbare scholen. "Wij beschikken op dit moment nog over 1100 vrije plaatsen in het Antwerpse onderwijs. Dat is een garantie voor de onmiddellijke toekomst. Maar wij weten welke cijfers er op ons af komen. Dat gaat van een netto toename van 900 leerlingen in het secundair het eerste jaar en dan 750 per jaar."  Dat zegt Claude Marinower.

9 op 10 kreeg plaats in school van top 3

"De eerste analyses wijzen erop dat via het Meld je Aan-systeem 74 % van de kinderen een school van eerste voorkeur heeft, 13 % een school van tweede keuze, 2 % een school van derde keuze", volgens Marinower. 

In Gent zijn wachtlijsten volledig weggewerkt

In Gent zijn de wachtlijsten voor de middelbare scholen volledig weggewerkt. Ook daar is dit jaar voor het eerst met een online systeem gewerkt voor de inschrijvingen in het secundair. In Gent kreeg 95 procent z'n eerste keuze, 4 procent de tweede keuze, en 1 procent de derde of vierde. Iedereen die zich online aanmeldde, heeft nu een plaats. 

Meest gelezen