Videospeler inladen...

Zelfs na zuivering is ons water nog niet helemaal plasticvrij

Waterzuiveringsstations houden met roosters grote stukken plastic tegen, maar de kleine deeltjes glippen er nog vaak tussendoor. Ook in ons water blijkt zelfs na zuivering nog veel plastic te zitten.

Gisteren heeft de Europese Commissie nieuwe maatregelen voorgesteld die het gebruik van wegwerpplastic moeten tegengaan. Europa wil onder meer rietjes, plastic bestek en wattenstaafjes verbieden, omdat die producten vaak in de zee terechtkomen. Ook in ons water zit -zelfs na zuivering- nog veel plastic.

Via de riolering stroomt ons afvalwater naar waterzuiveringsstations. Met dat water komt er ook veel afval van de straat mee. Als de stukken plastic groter zijn dan drie millimeter, worden ze tegengehouden door roosters. Maar volgens Marjolein Weemaes van Aquafin kunnen kleinere stukken, zoals wattenstaafjes, wel verder stromen.

Lees verder onder de video 

Videospeler inladen...

Als het water door de roosters gestroomd is, vloeit het verder naar zandvangers. Die vangen niet alleen zand, maar ook plastic deeltjes en sigarettenpeuken. Het water mag dan wel verschillende stappen doorlopen, volledig afvalvrij wordt het niet. Van de kleinste deeltjes plastic, zoals microplastics, wordt namelijk maar een fractie uit het water gehaald.

Lees verder onder de video 

Videospeler inladen...

Bovendien komt veel plastic afval rechtstreeks in zeeën en ander oppervlaktewater terecht. In tegenstelling tot rioolwater, wordt dat water niet gezuiverd. Zeeën en rivieren zullen dus nog niet snel plasticvrij zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen