Videospeler inladen...

"Vermoorde" Russische journalist Babtsjenko leeft en beschuldigt Russische geheime dienst van aanslag

De journalist Arkady Babtsjenko van wie gisteren gemeld was dat hij in zijn flat in Oekraïne vermoord was, is levend en wel. Hij is op de tv verschenen en beweert dat Oekraïne een aanslag tegen hem verijdeld heeft.

Er is nog veel onduidelijkheid, maar wel zeker is dat de Russische journalist Arkady Babtsjenko, nog leeft. Hij is vanmiddag verschenen op een persconferentie in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Nochtans was vannacht gemeld dat Babtsjenko in zijn woning in Kiev neergeschoten werd en nadien overleden was. Dat werd toen bevestigd door zijn vrouw.

Op een persconferentie vanmiddag bevestigde Vassily Gritsak, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU, dat er wel degelijk een moordaanslag gepland was tegen Babtsjenko door de Russische geheime diensten en dat Kiev daarvan al enkele weken van op de hoogte was.

De Russische geheime diensten zouden een Oekraïner benaderd hebben en 40.000 dollar beloofd hebben voor de moord. Die man had dan een huurmoordenaar in dienst genomen die eerder gevochten heeft in de oorlog in het oosten van Oekraïne.

Tijdens de persconferentie is Arkady Babtsjenko dan zelf verschenen en heeft hij zijn verhaal uit de doeken gedaan. Hij bedankte iedereen voor het medeleven en verontschuldigde zich dat zijn moord in scène was gezet. De enscenering werd door Oekraïne georganiseerd om de Russische agenten te misleiden. Volgens Kiev kon zo het brein van de aanslag opgepakt worden.

"Oekraïne gebruikt Babtsjenko als propaganda"

Rusland heeft intussen al gereageerd  op het nieuws. In een eerste reactie zei Moskou "tevreden te zijn dat Babtsjenko nog leeft". Even later klonk het scherper. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Oekraïne de Russische journalist Babtsjenko "gebruikt als een middel tot propaganda".

Babtsjenko was in het verleden erg kritisch over het regime van president Vladimir Poetin in Rusland. Na doodsbedreigingen verlieten hij en zijn vrouw vorig jaar hun land om zich te vestigen in Kiev, de hoofdstad van buurland Oekraïne. Daar werkte hij onder meer voor de Tataarse televisie die uitzendt naar het door Rusland bezette Krimschiereiland.

Oekraïne leeft op erg gespannen voet met Rusland, vooral na de annexatie van de Krim en de steun van Moskou aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

VIDEO: uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen