AP2009

"VS zet heffingen voor EU-staal door"

De Verenigde Staten gaan importheffingen op staal en aluminium afkondigen voor de Europese Unie, meldt The Wall Street Journal op basis van goed ingelichte bronnen. De plannen zouden mogelijk vandaag al bekendgemaakt worden.

President Donald Trump stelde in maart importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat leidde onder meer tot een handelsconflict met China. Bondgenoten Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden tijdelijk uitgezonderd van de heffingen.

Begin mei gaf Trump de EU nog een maand uitstel voor de importheffingen. In de tussentijd probeerde de EU het Amerikaanse plan van tafel te krijgen. Dat lijkt nu geen resultaat te hebben gehad.

De EU kondigde eerder aan terug te slaan als de heffingen ingaan. Voor staal en aluminium gaat het dezelfde tarieven rekenen als de VS. Daarnaast komen er nieuwe tarieven op typisch Amerikaanse producten als jeans, Harley Davidson-motoren en pindakaas.

Meest gelezen