copyright de schrijverscentrale

"Was de aarde vroeger plat?" wint Gouden Poëziemedaille

Voor de tweede keer op rij wint Bette Westera de Gouden Poëziemedaille, de tweejaarlijkse kinderpoëzieprijs van het Poëziecentrum en CANON Cultuurcel. Nu won ze met "Was de aarde vroeger plat?", vorig jaar verschenen bij Gottmer. De prijsuitreiking vond woensdagmiddag plaats in Deurne. Maud Vanhauwaert presenteerde het gebeuren. 

Naast de medaille waren er 4 poëziesterren voor de beste gedichten. Bette Westera kreeg ook daar twee bekroningen, voor "Panda" uit 2016 en "Wat was er eerder, de kip of het ei?" uit de winnende bundel . De andere sterren gingen naar "Zusje" van Floortje De Backer en "De zee is een schilder" door Edward van de Vendel, die met "De Zombietrein en andere stripgedichten" trouwens ook genomineerd was voor de Gouden Poëziemedaille. Een jury van 32.000 kinderen koos de winnaars.  

uitgeverij Gottmer

De ondertitel van de met goud bekroonde bundel luidt:" Vragen die om versjes vragen". Bette Westera beantwoordt die levensvragen van kinderen met een vers. Zo krijgen de gedichten een filosofische en informatieve inhoud. 

In zo weinig woorden zoveel weten te zeggen. Elk gedicht weet je gedachten te prikkelen en zal kinderen verwonderen. 

Lesbevorderingsklas.nl

Bette Westera is 59 en schrijft al jaren kinderboeken. Daar won ze al drie Zilveren Griffels voor. Ze debuteerde in 1990 met een kinderbijbelserie, samen met haar moeder. Daarna volgde een indrukwekkende reeks verhalen, prentenboeken, poëziebundels en liedjes. In al die schrijfsels combineert ze ernst en humor, en lichte en zware onderwerpen. Haar motto is: "ik bedenk, dus in besta". Ze heeft 3 kinderen, maar die zijn intussen volwassen. 

Hieronder ziet u een animatiefilmpje van Niels Depoorter over het gedicht "Kun je door de tijd reizen?". De muziek is van M.O.T.O.

Videospeler inladen...

Meest gelezen