22 vredesbomen om einde WOI te herdenken

In 22 gemeenten in Limburg zullen in het najaar vredesbomen geplant worden. Het is een idee van het Agentschap voor Natuur en Bos. De bomen worden geplant om het einde van de eerste wereldoorlog te herdenken, 100 jaar geleden.

Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn er op heel veel plaatsen vredesbomen geplant om te vieren dat er weer vrede was. In Hamont-Achel staat er nog altijd zo'n boom. "Een heel mooie lindeboom die geplant is in 1819", weet Valerie Evers van het Agentschap voor Onroerend Erfgoed. "Hij staat aan de kiosk op het Michielsplein, naast de oude roepstenen waar vroeger de belleman op stond om het nieuws te verkondigen."

Hamont-Achel is ook één van de 22 gemeenten die nu een nieuwe vredesboom zullen aanplanten. In een park of op een plein, de precieze plek ligt nog niet vast.

Vergeten bomen

Er zijn nog minstens 14 vredesbomen bewaard gebleven in onze provincie. Maar het Agentschap voor Onroerend Erfgoed vermoedt dat er nog veel meer zijn. Als je er zelf ook één weet staan, dan kan je dat melden door te mailen naar herdenkingsbomen@onroerenderfgoed.be

Meest gelezen