Allereerste cursus prioritair rijden voor verplegers

Een tiental verplegers van het AZ Klina in Brasschaat hebben als eersten in Vlaanderen een praktijkcursus prioritair rijden gekregen. Tijdens de opleiding mochten ze ook echt met een MUG-ziekenwagen het verkeer in. Tot voor kort was dat enkel toegelaten voor politiepersoneel.

Vroeger enkel voor politiepersoneel

Prioritair rijden betekent dat een prioritair voertuig, zoals een ziekenwagen of politiewagen, met z'n sirene en zwaailichten door het verkeer rijdt. Zij mogen dan ook door het rood licht en tegen de richting in rijden. Tot voor kort was de cursus prioritair rijden enkel toegestaan voor politiepersoneel. Maar door een wetswijziging is dat nu ook toegestaan voor ander zorgpersoneel. De verplegers vroegen zélf om zo'n cursus te mogen volgen. "Er waren enkel slipcursussen en lessen voor defensief rijden", zegt Marco De Ceuster, hoofdverpleger van het AZ Klina "Die kwamen niet overeen met de praktijk."  

Communiceren met de andere weggebruikers

De cursus wordt geleid door instructeur Koen Vande casteele van de politieschool. Tijdens de cursus is veiligheid het belangrijkste. "Ik ga hen vooral aanleren hoe ze op een vlotte en veilige manier door het verkeer kunnen rijden", vertelt Koen Vande casteele. "We gaan ons laten opvallen en duidelijk rijden om zo te communiceren met ons voertuig naar het verkeer.  Zo maken we duidelijk wat we willen. We willen vermijden dat chauffeurs te snel richting het verkeer rijden, en dat de automobilisten niet de tijd krijgen om aan de kant te gaan." 

Meest gelezen