Catalaanse minister-president vormt regering zonder bannelingen en gevangenen

De Catalaanse minister-president Quim Torra is er dinsdag in geslaagd een nieuwe regering te vormen zonder bannelingen en gevangenen. Op die manier omzeilt hij het veto van Madrid bij zijn vorig voorstel ongeveer een week geleden. 

Gisteren heeft Quim Torra vier nieuwe ministers aangesteld in de Catalaanse regering. Hij reageert daarmee op het veto van de Spaanse regering in Madrid bij zijn vorige regeringsvoorstel. Madrid had de vorige samenstelling niet goedgekeurd omwille van vier omstreden ministers. Quim Torra bracht toen twee ministers naar voren die samen met Carles Puigdemont naar België zijn gevlucht. Hij stelde ook twee ministers aan die in Madrid in de cel zitten op beschuldiging van poging tot afscheiding en misbruik van publieke fondsen. 

De herziening van de regering zorgt ervoor dat er ook meer vrouwen in de regering zitten. Elsa Artadi, Damià Calvet, Laura Borràs en Alba Vergés vervangen de vier omstreden ministers. Torra laat weten dat de vier ministers die vervangen worden nog altijd achter de nieuwe regering staan. 

Dit nieuwe voorstel lijkt het herstel van de autonomie van de regio Catalonië toch mogelijk te maken.  Catalonië staat al sinds oktober onder het bestuur van de Spaanse regering in Madrid. Het ziet ernaar uit dat artikel 155 in Catalonië binnenkort opgeschort wordt. Toch komt er nog niet onmiddellijk een einde aan de politieke chaos in Spanje. Vrijdag wordt over de motie van wantrouwen gestemd die ingediend is door de socialisten tegen de huidige regering Rajoy. 

Meest gelezen