Crombez: "België heeft te weinig lessen na de aanslagen van 22 maart omgezet in beleid"

De federale regering heeft te weinig lessen getrokken uit de aanslagen van 22 maart. Dat zegt John Crombez, partijvoorzitter van SP.A in "De ochtend" op Radio 1. "Er is een onderzoekscommissie geweest die verschillende aanbevelingen heeft gedaan. Maar veel conclusies zijn niet omgezet in beleid. Hoe lang wordt er nu al gezegd dat er duizenden politiemensen te weinig zijn?"

Crombez vraagt zich af of alle elementen op tafel lagen op het moment dat beslist werd om Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik, penitentiair verlof te geven. "Zijn naam duikt op in twee dossiers van staatsveiligheid én hij pleegde al eerder zware misdrijven op momenten dat hij voorlopig vrij was".

Herman was niet aan z'n proefstuk toe. "Het is een voorbeeld van een draaideurcriminieel", aldus Crombez. "Dat zijn tikkende tijdbommen. Gevangenisdirecteurs, procureurs en onderzoeksrechters vragen al jaren dat deze mensen grondiger worden opgevolgd ook na hun vrijlating."

Zo zou de lokale politie op de hoogte geweest moeten zijn van het penitentiair verlof van Herman. "Hij werd nu duidelijk niet opgevolgd: hij kan een moord plegen, en de dag erop twee politiemensen en een voorbijganger doden."

Lessen na Maalbeek en Brussels Airport

Na de aanslagen op 22 maart 2016 in metrostation Maalbeek en Brussels Airport heeft een parlementaire onderzoekscommissie het veiligheidsbeleid van ons land doorgelicht. "Daar zijn verschillende conclusies uitgekomen", aldus Crombez. "Van veel van die conclusies is geen beleid gevolgd. Niet op Justitie, niet op Binnenlandse Zaken."

"Er wordt nu al jaren gezegd dat er politiemensen tekort zijn. De militairen in het straatbeeld worden steeds belangrijker, maar die mensen worden niet betaald. Al die elementen zijn een antwoord op de vraag: gaan we echt beleid voeren over veiligheid of niet?"

Meest gelezen