Videospeler inladen...

Crombez eist ontslag van minister van Defensie Vandeput

SP.A-voorzitterJohn Crombez eist het ontslag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) omdat die gelogen zou hebben in het parlement toen hij zei dat hij niets wist van studies over de levensduurverlenging van de F-16's. Op een persconferentie toonde Crombez een nieuwe mail die zijn stelling moet ondersteunen.

Crombez zegt dat de legertop al jaren het dossier manipuleert om de verouderde toestellen te vervangen door de Amerikaanse F-35's, "met volle medeweten van de minister". Bovendien stellen de socialisten dat Vandeput op verschillende momenten niet de waarheid heeft gesproken in het parlement

Crombez staaft die beschuldiging met een nieuwe mail van april 2017 van een kolonel aan de kabinetschef van Vandeput, Claude Van de Voorde, met de minister in cc. Daarin staat dat de verdere uitwerking van de studie van Lockheed Martin over de levensduurverlenging van de F-16's in handen is van kolonel Decrop. De afzender voegt daaraan toe dat als de minister vasthoudt aan de totale vervanging van de F-16's, er geen verdere studies nodig zijn.

Crombez spreekt van een enorm democratisch deficit. "Niet enkel heeft de legertop het dossier gemanipuleerd, maar het gebeurde met medeweten van de minister. Hij is de hele tijd geïnformeerd. Hij weet dat het anders zit dan de verklaringen die hij in het parlement heeft afgelegd. Dat is de reden waarom hij niet langer kan functioneren als minister", stelt Crombez  

Ongeloofwaardig

De woordvoerder van Vandeput, Laurence Mortier, doet de mail af als ongeloofwaardig. "De schrijver van de mail weet zelfs niet dat onze F-16's van block 15 zijn. Geloofwaardigheid nihil, pathetiek ten top". Ze wijst er ook op dat de Federale Interne Auditdienst die een externe audit voerde, het mailverkeer heeft onderzocht en die mail niet naar boven is gekomen. "Die mail is nooit toegekomen op het kabinet", luidt het. "Bovendien hebben de protagonisten die een hoofdrol spelen in het vervangingsdossier, allemaal aangegeven dat er geen mailverkeer is geweest met het kabinet".

 Donderdag staat in de plenaire Kamer een vertrouwensstemming over de minister op de agenda. Aanleiding is een motie van wantrouwen die SP.A tegen Vandeput indiende. Crombez herhaalt ook de vraag om de legertop onder ede in het parlement te ondervragen. "Als ze zo zeker zijn van hun stuk, waarom gaan ze daar niet op in?" Om dat te kunnen, zou de Kamer echter een onderzoekscommissie moeten oprichten. Dat is de enige manier om getuigen in het parlement onder ede te laten getuigen.

VIDEO: uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: herbekijk hieronder het interview met John Crombez en met minister Steven Vandeput in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen