Videospeler inladen...

Federaal parket: "Verschillende elementen die zouden kunnen wijzen op terroristische aanslag" 

In het onderzoek naar de schietpartij in Luik zijn er verschillende elementen die zouden kunnen wijzen op terreur. Dat heeft het federaal parket zonet gezegd op een persconferentie. "De modus operandi, die door IS regelmatig via videoboodschappen op internet geplaatst werd, de dader die Allahu Akbar geroepen heeft en het feit dat hij contact had met geradicaliseerden." De schietpartij wordt behandeld als een terroristische moord. Er wordt ook nog onderzocht of de dader alleen handelde.

Het onderzoek naar de schietpartij in Luik is nog volop aan de gang. Daar werden gisteren twee agenten en een toevallige passant doodgeschoten.  Het  onderzoek wordt gevoerd door het federaal parket. Een antwoord op de waarom-vraag is er voorlopig nog niet. In de cel van dader Benjamin Herman in de gevangenis van Marche-en-Famenne zijn geen bezwarende elementen gevonden.Of hij ook iets te maken heeft met de moord bij Marche onderzoekt het parket van Aarlen. 

"Feiten worden behandeld als terroristische moord en poging tot terroristische moord"

Het federaal parket heeft zonet een persconferentie gegeven over de feiten. "We hadden gehoopt om dit nooit meer te moeten doen", zo begonnen de woordvoerders. Eerst werd er nog eens het relaas van de feiten gegeven. Opvallend gegeven daarbij was dat de dader ook verschillende keren in en uit het café gelopen is, waar hij naa de mmorden naartoe trok. "Maar dankzij de alertheid van de café-uitbater was daar niemand meer zichtbaar."

We hadden gehoopt om dit nooit meer te moeten doen

Federaal parket

De feiten zelf worden behandeld als terroristische moorden. "Er zijn verschillende elementen die zouden kunnen wijzen op een terroristische aanslag. De modus operandi, die door IS regelmatig via videoboodschappen op internet geplaatst werd, de dader die Allahu Akbar geroepen heeft en het feit dat hij contact had met geradicaliseerden." Alle pistes worden nog onderzocht, ook de eventuele link naar IS, benadrukt het federaal parket nog. De twee geradicaliseerden met wie de dader in de gevangenis contact had, hebben wellicht niets met de feiten van gisteren te maken.

Er wordt nog onderzocht of de dader alleen handelde en er wordt ook nog een toxicologisch onderzoek gevoerd. Het parket benadrukt op het einde van de persconferentie dat de agenten heel snel gehandeld hebben: "Door het snelle optreden is erger voorkomen".

(Lees verder onder de video.)

Bekijk de integrale persconferentie:

Videospeler inladen...

Motief is nog verre van duidelijk, meerdere pistes mogelijk

Het motief van de dader is dus ook vandaag nog niet duidelijk. De piste dat zijn aanval doelbewust gericht was tegen de politie - en dus tegen de Belgische Staat - blijft wel plausibel. De Luikse chef van de politie had gisteren al aangehaald dat de man "duidelijk de agenten viseerde". Vooral de manier waarop hij handelde toont toch een zekere vastberadenheid aan: hij viel de agentes in de rug aan met een mes, waarna hij hen met hun dienstwapen doodschoot. Zijn werkwijze doet heel erg denken aan de propaganda van terreurgroepen, melden verschillende bronnen. 

De dader had evenwel ook een zwaar drugsverleden - hij had een aantal drugsfeiten op zijn crimineel conto staan. Het toxicologisch onderzoek moet uitwijzen of hij eventueel onder invloed was.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt die hypotheses aan RTL: "Misschien was er sprake van radicalisering, misschien had hij geen perspectief meer omdat hij de nacht voordien een moord gepleegd had, misschien was hij onder invloed van drugs. Er zijn nog veel vragen."

Voor de minister is het wel méér dan waarschijnlijk dat het Herman was die de (vierde) moord gepleegd heeft. Die moord gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag in Marche-en-Famenne. Het slachtoffer is een voormalige celgenoot van Herman.

Misschien was er sprake van radicalisering, misschien had hij geen perspectief meer omdat hij de nacht voordien een moord gepleegd had, misschien was hij onder invloed van drugs. 

Jan Jambon - minister van Binnenlandse Zaken

VIDEO: Onze justitiespecialiste Fatma Taspinar geeft in "Het journaal" een laatste stand van zaken

Videospeler inladen...

Meest gelezen