Video player inladen...

De Wever over dader Luik: "Iedereen vraagt zich af hoe iemand met zo'n profiel vrij kon rondlopen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat "de onderste steen moet bovenkomen" over het penitentiair verlof van Benjamin Herman, de dader van de dodelijke schietpartij in Luik. De Wever wil wel niet dieper ingaan op de zaak om een politiek spel te vermijden.

Over het criminele parcours van Benjamin Herman is heel wat te doen. De man was met penitentiair verlof toen hij gisteren drie mensen doodschoot in het centrum van Luik. Herman heeft de afgelopen jaren al verschillende keren de gevangenis tijdelijk mogen verlaten dankzij penitentiair verlof, maar hij hield zich niet altijd aan de voorwaarden. 

Regeringspartij N-VA beseft dat "iedereen zich nu afvraagt hoe het mogelijk is dat iemand met zo'n profiel toch vrij kon rondlopen". "Op die vraag zal het laatste antwoord moeten gegeven worden. Dat is evident", aldus voorzitter Bart De Wever.

De Wever blijft wel voorzichtig. "Zolang het onderzoek loopt en al de feiten nog worden verzameld, is het niet wijs om daar een uitspraak over te doen." De N-VA-kopman wil dan ook niet dieper ingaan op de kwestie. "Want dan zit je onmiddellijk in een politiek spel. Maar dat die vragen heel belangrijk zijn en allemaal moeten beantwoord worden, dat lijkt me duidelijk."

Volgens oppositiepartij SP.A heeft de regering te weinig lessen getrokken uit de aanslagen van 22 maart. Vlaams Belang wil het ontslag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 

Meest gelezen