Debaets doet opvallende oproep in strijd tegen vrouwenbesnijdenis: "Steek op luchthaven een lepel in je slip"

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) wil de strijd tegen genitale verminking bij migrantenmeisjes opvoeren. Heel wat besnijdenissen gebeuren in het land van herkomst. Debaets wil daarom het veiligheidspersoneel op de luchthaven inschakelen en doet daarbij een opvallende oproep naar de meisjes die risico lopen op een gedwongen besnijdenis.

Uit schattingen blijkt dat het aantal meisjes dat risico loopt op genitale verminking de voorbije jaren verdubbeld is in Brussel. Bovendien komt de zomervakantie er aan, waarbij heel wat mensen van allochtone afkomst naar hun land van herkomst terugreizen. "Het gebeurt vaak dat men van die zomerperiode gebruik maakt om die jonge meisjes te besnijden. Daar wil ik hen voor behoeden", zegt staatssecretaris Debaets.

Debaets wil inventief zijn en zoekt inspiratie in onder meer Zweden en het Verenigd Koninkrijk. "Daar boekt men vrij goede resultaten en roept men meisjes op om een lepel onder hun kleren te verbergen wanneer ze door de douane op de luchthaven moeten. Dat geeft een signaal aan de douane en het veiligheidspersoneel dat er iets niet in orde is en dat men gevaar loopt."

De Brusselse staatssecretaris gaat daarom contact opnemen met de bevoegde federale diensten en de douane. "De douane kan in zo'n geval het meisje apart nemen. Het resultaat kan uiteenlopend zijn. Er kan een gesprek met de familie zijn, maar vaak loopt dat op een sisser af. Het kan ook gebeuren dat het meisje een uitreisverbod krijgt. In extreme gevallen kan men ook een vluchthuis zoeken om het meisje in veiligheid te brengen."

Debaets ziet ook een belangrijke rol voor instanties als Kind & Gezin, zeker voor zeer jonge meisjes die het risico lopen op een besnijdenis. "Daar kan het thema bespreekbaar gemaakt worden of kan het personeel reageren op alarmsignalen die afgaan."

810 meisjes jonger dan 5 jaar

Uit cijfers van de organisaties GAMS en Intact van 2016 blijkt dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 810 meisjes jonger dan vijf jaar "zeer waarschijnlijk" genitaal verminkt zijn. In heel België gaat het om 3.262 meisjes jonger dan vijf jaar.

In 2012 waren er in heel België 13.112 meisjes en vrouwen van alle leeftijden die zeer waarschijnlijk besneden waren, en 4.984 meisjes die een risico liepen. In 2016 waren naar schatting 17.273 meisjes en vrouwen zeer waarschijnlijk besneden en liepen meer dan 8.600 meisjes een risico. Die stijging is een gevolg van een betere registratie, maar ook van een toename van de migratie uit landen waar de praktijk veel voorkomt, klinkt het.

Het gaat dan vooral om landen uit Afrika ten zuiden van de Sahara, het Midden-Oosten en Azië. In ons land komt genitale verminking het meest voor bij mensen wiens roots in Guinee, Somalië, Egypte, Ethiopië en Ivoorkust liggen. 

Meest gelezen