ImageGlobe

Econoom Paul De Grauwe: "Eurozone zou verder kunnen zonder Italië, maar shock zal hard zijn"

De politieke crisis in Italië maakt de financiële markten onrustig en volgens econoom Paul De Grauwe (London School of Economics) is dat begrijpelijk. Hij acht het mogelijk dat Italië de eurozone verlaat, als de Lega en de Vijfsterrenbeweging toch nog een regering zouden vormen, al dan niet na nieuwe verkiezingen. “Het staat in hun programma", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Grauwe is duidelijk: “De kans bestaat dat Italië eruit stapt. Dat is een redelijke mogelijkheid. Er zijn twee politieke partijen die er ronduit uit willen. Als die een nieuwe regering vormen, dan kunnen ze beslissen om eruit te stappen.”

Wat er daarna zal gebeuren, vindt De Grauwe moeilijker te voorspellen: “Er is sprake van een parallelle munt, een speciale munt – maar ook in euro - om betalingen te doen in Italië. Maar dat kan slechts tijdelijk zijn, want die parallelle munt zou ten slotte toch de munt van Italië worden en dan stapt Italië uit de euro.”

“De eurozone kan in principe verder zonder Italië”, zegt De Grauwe, “maar de schok zal hard zijn, want er zijn toch nogal wat banken - ook bij ons - die vorderingen hebben op de Italiaanse overheid en de private sector. Als de Italianen er dan uitstappen, zullen veel van die vorderingen aan waarde verliezen en dat is slecht nieuws voor de banken.”

De vergelijking maken met Griekenland, zoals sommigen doen, vindt De Grauwe maar ten dele correct: “De vergelijking klopt in die zin dat beleggers schrik hebben dat een land in de problemen komt en mogelijks uit de eurozone verdwijnt. Dan trekken ze weg uit dat land en krijg je een self fulfilling prophecy, want daardoor dwing je dat land net in een crisis.

Het verschil met Griekenland is dat Italië niet zozeer een economisch probleem heeft, maar een politiek. Er zijn twee grote partijen die in hun programma hebben staan dat ze uit de euro willen stappen.”

Herbeluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag"

Meest gelezen