Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Farmabedrijf roept anticonceptiepil terug omdat er placebo's in de verpakking zitten

Het Amerikaanse farmabedrijf Allergan heeft een deel van zijn anticonceptiepillen in de Verenigde Staten teruggeroepen. Volgens het bedrijf is er een verpakkingsfout gebeurd, waardoor er placebo's (pillen zonder werkzame bestanddelen) op de plaats van hormonale pillen zitten. Gebruikers hebben dus een kans om ongewenst zwanger te raken.

De Amerikaanse farmaproducent Allergan heeft de verpakkingen van de anticonceptiepil Taytulla teruggeroepen in de VS. Er zijn bij een verpakkingsfout placebopillen in de verpakkingen terechtgekomen.

In de verpakkingen zijn telkens vier placebopillen terechtgekomen. Die pillen zitten op de verkeerde plaats, waardoor vrouwen de eerste vier dagen van hun cyclus niet zijn beschermd, klinkt het bij Allergan.

Als patiënten ongerust zijn over de mogelijkheid van een ongewenste zwangerschap, moeten ze contact opnemen met hun dokter

Allergan

Volgens Amerikaanse media gaat het om een lot van bijna 170.000 verpakkingen dat wordt teruggeroepen. Deze doosjes werden bovendien al sinds augustus vorig jaar verdeeld aan huisartsen in het hele land. Een van hen sloeg alarm, waarop Allergan nu de vrijwillige terugroepactie lanceert.

De placebopil heeft wel een andere kleur, maar het bedrijf geeft toe dat nieuwe of onoplettende gebruikers het verschil mogelijk niet opmerken. "Als patiënten ongerust zijn over de mogelijkheid van een ongewenste zwangerschap, moeten ze contact opnemen met hun dokter", zegt het bedrijf nog.

Allergan is een onderzoek gestart naar wat er precies is fout gelopen bij de verpakkingsafdeling. Voorlopig heeft het bedrijf geen weet van patiënten die ongewenst zwanger raakten, maar op sociale media wordt alvast de draak gestoken met de terugroepactie.

Meest gelezen