Feest op Brusselse Brug in Thailand

Het viaduct van Koekelberg, dat in 1958 gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling en tot in de jaren '80 op de Brusselse Ring stond, is verhuisd naar de Thaise hoofdstad Bangkok. Daar wordt de brug nog altijd gebruikt om het drukke verkeer van de Thaise hoofdstad te ontlasten.

Hoe komt een Belgische brug in Bangkok? 

De brug werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958. Het eerste deel werd opgebouwd voor de expo, de andere delen hebben aan Sainctelette gestaan toen de tunnels gebouwd werden in Brussel. Toen de werken aan de tunnel voltooid waren, hebben ze de bruggen in een magazijn opgeslagen. Midden jaren tachtig had de toenmalig Belgische ambassadeur in Thailand het idee om de bruggen aan Thailand te schenken. De 'Belgische brug', want zo wordt de burg daar genoemd, staat daar nu precies 30 jaar.

150 jaar handelsverbond

België staat dit jaar in de belangstelling in Thailand want  precies 150 jaar geleden werd een handelsverdrag gesloten tussen Thailand en België. Sindsdien is er nooit een breuk geweest in de vriendschap. Om dat te vieren wordt de 'Belgische brug' versierd. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de Vlaams-Brabantse ondernemer Marc Dehertogh, hij heeft een vlaggenbedrijf in Thailand.

"Het bedrijf dat we hier hebben, produceert op een gemiddelde dag 15 000 vierkante meter vlaggen", zegt Marc. "Op de brug hangen de nationale vlaggen van Thailand en België, maar op de vlaggen prijken ook de Smurfen. Zij vieren dit jaar hun 60 jarig bestaan. We wouden in de verf zetten dat de Smurfen ook een Belgische creatie zijn."

 

Herinnering

"Ik kan me heel goed herinneren dat ik als kleine jongen met mijn vader over die brug reed", vertelt Marc nog. "Mijn ouders wonen nog altijd in Overijse en we reden toen richting de kust. Nu rijd ik hier 45 jaar later zelf over die brug, maar dan in Bangkok. Dat geeft een speciaal gevoel, een gevoel van herkenning, maar ook van hoe klein de wereld geworden is."

Foto oorspronkelijke viaduct vlakbij de bekende Citroëngarage in Brussel: Bruzz

Meest gelezen