Videospeler inladen...

Gegijzelde poetsvrouw getuigt over aanval Luik: "Hij vertelde dat hij de politie bang wou maken"

De poetsvrouw van het lyceum Waha, die gisteren werd gegijzeld bij de aanval in Luik, praat voor het eerst over wat er precies is gebeurd. Dat doet ze in een exclusief telefonisch interview met RTBF. De schutter vertelde de vrouw dat hij de politie bang wou maken.

Hoewel de vrouw nog steeds in shock is, wil ze toch praten over wat er precies gebeurde. "Ik was aan het praten met de bewaker van de school, toen ik de buurman van de school in paniek naar binnen zag rennen. Ook begonnen drie meisjes te gillen", zo begint Darifa haar verhaal." Niet wetende wat er aan de hand was, liep Darifa richting de deuren in de hal om die te sluiten. "Eén deur kon ik sluiten, maar toen ik mij omdraaide, stond ik oog in oog met de schutter die twee wapens in zijn handen had."

Hij vroeg of ik moslim was en meedeed aan de ramadan

Benjamin Herman stelde de vrouw twee vragen: "Ben je moslim?" en "Doe je mee aan de ramadan?" Toen Darifa op beide vragen "ja" antwoordde, verzekerde de schutter haar dat ze zich geen zorgen moest maken. "Hij zei mij dat ik me geen zorgen moest maken, dat hij mij niets zou aandoen."

Daarna probeerde de vrouw op hem in te praten. "Ik zei hem dat hij niet op de juiste plaats was, dat het hier een school was en dat er heel veel kinderen aanwezig waren." Vervolgens probeerde ze met enkele gebaren leerkrachten die in de tuin waren, te waarschuwen voor het gevaar. "Ik probeerde aan de leerkrachten buiten op de speelplaats duidelijk te maken dat ze moesten vertrekken, maar ik denk niet dat ze dat begrepen hebben."

Toen ik begon te wenen, zei hij dat ik moest denken aan mijn Palestijnse en Syrische broers en zussen

Daarop richt Benjamin Herman zijn wapen richting speelplaats. "Ik ben toen beginnen huilen", vertelt Darifa. "Hij zei dat ik moest stoppen met wenen, dat ik moest denken aan mijn Palestijnse en Syrische broers en zussen." Opnieuw liet de schutter weten dat er met haar niets zou gebeuren.

Volgens Darifa was de schutter verrassend kalm. Hij trok haar wat terug, zodat de politie haar goed kon zien. "Ik ben hier enkel om de politie bang te maken en om mij aan de wereld te tonen", vertelde de dader haar nog.

Hij gooide zijn identiteitskaart weg, zodat ze wisten wie hij was

Toen het de schutter duidelijk werd dat hij volledig omsingeld was, heeft Darifa hem nog een nooduitgang aangewezen. Maar die wou hij niet gebruiken. "Ik wil ze doen koken", zei de schutter wijzend naar de politie.

Daarna vroeg hij aan de poetsvrouw om de deuren te openen. "Hij riep naar de agenten dat ze moesten vertrekken." Toen gooide de schutter zijn identiteitskaart weg, zodat ze konden zien wie hij was, daarna stormde hij naar buiten", besluit Darifa.

Meest gelezen