Videospeler inladen...

Helft van de kinderen wereldwijd bedreigd door oorlog, armoede of genderdiscriminatie

1,2 miljard kinderen wordt wereldwijd bedreigd door oorlog, armoede of genderdiscriminatie. Dat blijkt uit het "End of Childhood" rapport van Save the Children, dat dit jaar voor de tweede keer verschijnt. Het rapport duidt enkele zorgwekkende trends aan en wijst erop dat er nog steeds landen zijn waar de situatie achteruitgaat. België verliest enkele plaatsen op de ranglijst.

Save the Children kwam vorig jaar op de proppen met een rapport en een index op basis van kinderveiligheid. Daaruit blijkt dat 1,2 miljard kinderen, meer dan de helft van alle kinderen wereldwijd, in een onveilige omgeving opgroeit. Ze worden bedreigd door oorlog, armoede of genderdiscriminatie. 150 miljoen kinderen worden geconfronteerd met alle drie.

Vooral oorlog is nefast voor de kinderveiligheid en niet alleen door het geweld. In conflictzones maken ondervoeding, ziektes en gebrek aan zorg twintig keer zoveel dodelijke slachtoffers als oorlogsgeweld. In oorlogsgebied zijn kinderen ook vaker slachtoffer van kinderarbeid en kinderhuwelijken.

Save the Children merkt op dat de situatie in 95 landen erop vooruit is gegaan, maar waarschuwt ook dat er bij 40 landen een achteruitgang is. Er zijn ook een paar zorgwekkende trends. Het aantal kinderhuwelijken en –zwangerschappen stijgt.

In de armste landen krijgen meisjes onder de twintig jaar drie keer zoveel kinderen als in de rijkste landen. De vooruitgang van onderwijszekerheid lijkt dan weer stil te vallen, vooral in Afrika kunnen de scholen de bevolkingsgroei niet volgen.

Europa boven

Slovenië voert, net als vorig jaar, de index aan en krijgt het gezelschap van Singapore. De Aziatische stadsstaat stond in 2017 nog op plaats 33. De nummers 1 en 2 tonen aan dat beleid het verschil kan maken, zegt Olivia Mertens van Save the Children: "Slovenië en Singapore investeren veel in kinderen, vanaf de kleuterschool, en de kwaliteit van het onderwijs is er algemeen hoog.  Goed beleid met aandacht voor de rechten van het kind kan dus een verschil maken."

Het Scandinavische trio Noorwegen, Zweden en Finland vervolledigt de top vijf. Acht van de tien veiligste landen zijn Europees. België staat op de zestiende plaats en scoort iets slechter dan vorig jaar. Olivia Mertens: "Voor België heeft dat vooral te maken met geüpdatete data. Het is niet zo dat de situatie hier drastisch verslechterd is.  Toch zijn er pijnpunten. 2 procent van de kinderen in België gaat bijvoorbeeld niet naar school. Dat is veel."    

De Verenigde Staten, Rusland en China staan ondanks hun grote economieën ver achter de West-Europese landen. Ze bekleden respectievelijk de 36e, 37e en 40e plaats. Bij de laatste tien staan vooral landen uit West- en Centraal-Afrika. Zeven ervan kampen met alle drie de bedreigingen. Niger is voor het tweede jaar op rij de trieste rode lantaarn. 

Meest gelezen