Videospeler inladen...

Het (uitgebreide) criminele parcours van dader Benjamin Herman in kaart

Dader Benjamin Herman schoot gisteren in koelen bloede drie mensen dood in hartje Luik. De nacht ervoor zou hij nóg een moord gepleegd hebben. Zware feiten die het trieste slotstuk vormen van een (heel) lang crimineel parcours. VRT NWS brengt het in kaart. 

 • 2003-2004: Het criminele parcours van Benjamin Herman begint al vroeg. Op amper 16-jarige leeftijd komt hij al in aanraking met het gerecht. Hij zou opgesloten geweest zijn in de jeugdinstelling van Everberg. 
 • 2005: Herman wordt veroordeeld tot 30 maanden cel voor slagen en verwondingen en diefstal met braak.
 • 2007: Voor verdovende middelen krijg hij 12 maanden cel. Daar komen nog 4 maanden bovenop voor weerspannigheid.
 • 2008: Als mededader van diefstal met geweld en - opnieuw - voor weerspannigheid tegen de politie krijgt Herman drie jaar effectief.
 • 2009: Herman krijgt zijn eerste uitgaanspermissie. Dat is een gunstmaatregel voor gedetineerden om zaken buiten de gevangenis te regelen. Zo'n vergunning kan maximaal 16 uur duren. In totaal krijgt hij door de jaren heen 11 uitgaanspermissies. Bij de vijfde keer loopt het mis, hij keert te laat terug naar de gevangenis.
 • 2010: En opnieuw toont Herman zich weerspannig tegenover de politie. Daarvoor en voor slagen en verwondingen wordt hij veroordeeld tot 12 maanden cel. Hij krijgt daarbovenop 4 jaar voor diefstal met geweld.
 • Midden 2015: De dader krijgt een eerste penitentiair verlof toegekend. Zo'n penitentiair verlof kan drie keer per trimester voor 36 uur. Dat zal in de loop der jaren 14 keer worden toegekend aan Herman. Een vervroegde invrijheidsstelling wordt afgewezen.
 • Eind 2015: Herman krijgt een beperkt detentieregime. Dat betekent dat hij overdag naar buiten mag, maar elke avond terug naar de gevangenis moet. 
 • Begin 2016: Zijn beperkte detentie wordt herroepen omdat hij 's avonds niet terugkeerde naar de gevangenis. Bovendien had hij nieuwe feiten gepleegd.
 • 2016: Herman blijkt een onverbeterlijke recidivist. In augustus 2016 krijgt hij nog maar eens 12 maanden cel voor diefstal.
 • 2017: Volgens bronnen bij veiligheids- en inlichtingendiensten waren er aanwijzingen dat Benjamin Herman, de dader van de dodelijke schietpartij in Luik, in de loop van 2017 tekenen van radicalisering vertoonde. In de gevangenis ging hij kennelijk om met geradicaliseerde moslims. Hij dook zijdelings op in enkele rapporten. 
 • Eind 2017: Hij mag opnieuw af en toe de gevangenis verlaten met uitgaansvergunningen of penitentiaire verloven. 
 • 28 mei 2018: Herman stapt op 28 mei (tijdelijk) buiten de gevangenispoort voor zijn penitentiair verlof. Dat heeft hij al 13 keer eerder gekregen, bovenop de 11 uitgaansvergunningen. Al die keren ging het goed, nu loopt het volledig fout. Herman begint aan een moordende raid. In de nacht van maandag op dinsdag zou hij een oude bekende vermoord hebben. En gisterenochtend richtte hij een bloedbad aan in centrum Luik. De balans is zwaar: twee politieagentes en een toevallige voorbijganger worden in koelen bloede gedood. Vier politieagenten raken gewond, voor de dader uiteindelijk zelf doodgeschoten wordt. 
 • 2020: Tot 2020 had Herman normaal achter de tralies gezeten. 

Meest gelezen