Volgens het gerenommeerde Forbes is Copperfield de rijkste illusionist ter wereld.
The Associated Press

Illusionist Copperfield is niet aansprakelijk en draait financieel dus niet op voor valpartij bij verdwijntruc

De bekende Amerikaanse illusionist David Copperfield moet geen schadevergoeding betalen aan een 57-jarige Brit die tijdens een verdwijntruc in 2013 gewond raakte. De jury in de rechtbank oordeelde wel dat Copperfield nalatig is geweest, maar dat de Brit voor de volle 100% verantwoordelijk is.

Het ongeval dateert van november 2013 en vond plaats tijdens een van Copperfields shows in Las Vegas. Bij de truc liet de illusionist 13 vrijwilligers op het podium verdwijnen. Zij moesten snel langs donkere gangen, trappen en een keuken lopen om dan opnieuw achteraan in de zaal op te duiken.

Eén man, Gavin Cox, viel daarbij. Hij verwachtte dat Copperfields trucs in alle veiligheid gebeuren, maar beweert dat dat niet het geval was. Zo zouden de gangen met brokstukken een bouwwerf geweest zijn, en was de chaos met 13 rennende mensen compleet. Na de val leken de verwondingen, onder meer een schouder uit de kom, nog mee te vallen.

Toen Cox terugkeerde naar huis in Groot-Brittannië kreeg hij last van chronische pijn,  kampte hij met hoofdpijn en was hij bij momenten verward. Uit later medisch onderzoek bleek dat er hersenschade was.

345.000 euro aan medische kosten

Cox trok naar de rechtbank waar hij een aanzienlijke schadevergoeding eiste, omdat hij de voorbije jaren zo'n 345.000 euro aan medische kosten had. Tijdens het proces werd de verdwijntruc uit de doeken gedaan, goed voor massale media-aandacht.

De advocaten van Copperfield deden de claim af als "merkwaardig". Cox zou volgens hen niet gevallen zijn door de omstandigheden van de show. Ze stelden dat Copperfield de truc al twintig jaar toepast en dat 55.000 vrijwilligers de revue passeerden. Cox zou de enige zijn die daarbij gewond raakte. Bovendien vonden de advocaten van de verdediging dat er een nuance is: Cox zou niet uitgegleden zijn (op brokstukken of door stof), maar een trapje hebben gemist. Chris Kenner, een collega-illusionist en adviseur voor de show, getuigde dat hij de route die Cox moest lopen, eerst heeft uitgetest.

Meest gelezen