VRT

Jef Neve over zijn geaardheid: "Neem de energie van de liefde weg, en dat maakt álles kapot"

De Belgische topcomponist Jef Neve doet in "De Columbus" op Eén uit de doeken hoe hij zoekend zijn (homoseksuele) geaardheid ontdekte. "Dat is zó belangrijk: waar je op deze aardbol ook woont, dat je jezelf kan toelaten aan die energie van de liefde. Als je dat wegneemt, dat maakt álles kapot."

Neve trok met presentator Wim Lybaert naar Oostenrijk. Onderweg kwamen de levensverhalen naar boven. Neve is getrouwd met een man, maar in het begin had hij relaties met meisjes. Hij ontdekte zijn geaardheid op het Lemmensinstituut in Leuven waar hij iemand uit een koor zag zitten.

"Kun je je het inbeelden: je bent 18-19 jaar en ontdekt openlijk je seksualiteit. Je hoort die stemmen van dat koor zingen... Ik wist niet wat me overkwam. Je bent zoekend, je bent voor de eerste keer zwaar verliefd op iemand, voor de eerste keer op een jongen. Je familie woont in de Kempen en weet van niets. Hoe gaan die erop reageren? Je zit met zovéél vraagtekens. Een heftige periode."

Zoekend en voor de eerste keer zwaar verliefd, en verliefd op een jongen. Een heftige periode

Neve verstaat niet hoe dat in sommige landen homoseksualiteit verboden is. "Dat is zó belangrijk: waar je op deze aardbol ook woont, dat je jezelf kan toelaten aan die energie van de liefde. Als je dat wegneemt, dat maakt álles kapot. Het is toch totaal absurd dat er plaatsen op de wereld zijn waar mensen die liefde ontzegd wordt, die mijn geaardheid hebben, die de pech hebben om in een land te wonen waar dat bestraft wordt", maakt hij zich kwaad.

Jef "Amadeus" Neve

De liefde voor de muziek heeft Neve al vroeg te pakken. Mozart bleek de ultieme inspiratiebron. Neves moeder, een amateur-zangeres die piano speelde, vertelde vaak over het wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart dat reisde en bewonderd werd bij de adel.

Neve wilde écht Mozart zijn. "Ik zat uren in de zetel mijn haren te krullen om op Mozart te gelijken. Mozart schreef ook met Chinese inkt. Stilo's vond ik niks. Ik wilde Chinese inkt en kreeg voor mijn zesde verjaardag een potje. Daarmee maakte ik dan mijn partituren. Ik tekende die met Jef Amadeus Neve. Nu, Mozart schreef beter, maar mijn ambitie was er wel."

"De Columbus" integraal herbekijken kan via VRT NU.

Meest gelezen