Videospeler inladen...

Leerkracht van het jaar is... geen leerkracht

De leerkracht van het jaar is dus geen leraar, wel een medewerkster van een secretariaat.  Een bewuste keuze van het onderwijsmagazine Klasse, dat mensen die achter de schermen werken wil belonen.  

Najat Bougria is de nieuwe 'leerkracht van het jaar', een symbolische prijs waarmee Klasse elk jaar een leerkracht beloont voor zijn of haar werk.  Heel opmerkelijk dit keer staat de 'leerkracht van het jaar' niet voor de klas.  Najat Bougria  is administratief medewerker bij De Dames, een secundaire school in Antwerpen.

"Onzichtbare held"

Najat staat symbool voor vele duizenden medewerkers die het verschil maken op school. Mensen die in de schaduw werken, maar onmisbaar zijn.  Daarom vroeg Klasse dit keer aan leerkrachten, leerlingen en ouders of zij zo’n onzichtbare held hebben op school. Klasse kreeg 11.000 nominaties, waaruit het magazine 100 topkandidaten selecteerde uit heel Vlaanderen. 

 Voor de titel 'leerkracht van de klas' zijn leerlingenbegeleiders genomineerd maar ook vrijwilligers. Een buurman die de vuilnisbakken leegmaakt en de tuin onderhoudt, een opa die klusjes doet, grootouders die leerlingen helpen om veilig over te steken en hen begeleiden op de bus. Ook poetshulpen krijgen veel lof, niet alleen omdat ze toiletten schoonmaken maar evengoed omdat ze wasmachines laten draaien en kleuters helpen om netjes te eten.

Zonder Najat zou dit geen warme school zijn...

Collega's Najat

Ook Najat is volgens haar collega's en haar directie een duizendpoot.  Ze doet de administratie, is de rechterhand van de directeur en begeleidt schoolreisjes.  Dat ze van Marokkaanse origine is geeft leerlingen én ouders een gevoel van vertrouwen, zeggen andere leerkrachten. Ze vertaalt vaak voor anderstalige ouders. Leerlingen zeggen dat ze haar waarderen omdat ze altijd luistert en geïnteresseerd is in hun leefwereld. Najat voelt zich goed in die rol, want "zonder ondersteunend personeel kunnen leerkrachten hun ding niet doen",  zegt ze. Zelf wil ze dat alle kinderen het goed hebben op school, ze kunnen voor alles bij haar terecht. Luisteren is vaak al voldoende…

Radio 2 Oost-Vlaanderen maakte een reportage over Erik Rimbaut, 1 van de 100 genomineerden.

Meest gelezen