Bijzonder: Marie is net 14 en heeft haar diploma middelbaar al op zak

Marie is vorige week net 14 geworden en heeft haar diploma secundair onderwijs al gehaald via de examencommissie. Ze wilde zelf graag een versnelling hoger gaan. Marie neemt nu even pauze om volgend jaar geneeskunde te gaan studeren. Ze deed haar opmerkelijk verhaal bij Karolien Debecker in "Generation M" op MNM.

Marie is amper 5 jaar als ze zichzelf leert lezen. Ze slaat een deel van het derde kleuterklasje over om naar het eerste studiejaar te trekken. En als tiener mag het best ook een tikkeltje sneller.

"Op het einde van het eerste middelbaar vond ik dat alles redelijk makkelijk en traag ging. Dan ben ik online gaan zoeken hoe ik sneller kon gaan en ben ik op de site van de examencommissie terechtgekomen", legt Marie aan presentatrice Karolien Debecker uit. In het tweede middelbaar slaagde ze al voor het derde en vierde middelbaar. "Toen ben ik nog naar school gegaan om taken en testen te maken", aldus Marie. 's Avonds studeerde ze dan voor de examencommissie. "Ik had nog weinig tijd voor iets anders", vertelt Marie eerlijk. "De meeste van mijn vrienden vinden het waanzinnig."

De meeste van mijn vrienden vinden het waanzinnig

In het derde middelbaar werkte Marie haar vierde en vijde jaar af.  "Toen kreeg ik van de school meer vrijheid en moest ik geen taken of toetsen meer doen." Haar punten op haar rapport slonken wel, want ze investeerde liever in de examencommissie. Marie wil deze zomer graag even op de pauzeknop drukken. Veel reizen en een beetje rusten, klinkt het. Daarna volgt de universiteit en het liefst de richting geneeskunde waarvoor een toelatingsexamen wacht.  

VIDEO Marie legt haar parcours zelf even uit:

Meest gelezen