PODCAST: De meisjes van de nacht

Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation. 

Videospeler inladen...

Meer dan duizend jonge vrouwen maken elk jaar de reis vanuit Benin City, in het zuiden van Nigeria, naar West-Europa. Ze worden naar hier gesmokkeld via de gevaarlijke vluchtroutes door de Libische woestijn en over de Middellandse Zee. Eenmaal in Brussel komen ze terecht in vitrines, de zogenaamde carrés. Ze verkopen hun lichaam voor amper 20 euro, en moeten intussen enorme schulden afbetalen aan hun pooier, de "madam". 

Eén van die madammen is "Mama Leather". Zij leidde jarenlang een internationaal netwerk van jonge Nigeriaanse prostituees. De rechter in Brussel heeft haar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en een geldboete van 240.000 euro. Maar intussen is haar plek alweer ingenomen door andere "madammen" of "mama's". Onze podcast neemt je mee naar de wereld van de meisjes van de nacht. 

Aflevering 1: Op patrouille

We ontmoeten Franz-Manuel, Jimmy en Danny. Zij zijn politie-inspecteurs bij de cel Afrika van de Federale Politie. Ze kennen de prostitutiewijk achter het Noordstation van Brussel als geen ander. Ze nemen ons mee op nachtpatrouille, naar de verborgen wereld van de Nigeriaanse prostituees. Die is hard en genadeloos. De inspecteurs proberen het vertrouwen te winnen van de meisjes, zodat ze op een dag durven getuigen tegen hun pooiers. 

U kunt dezelfde aflevering ook hier in iTunes beluisteren.

Aflevering 2: De vloek

We maken kennis met Mama di Mama en Pascale. Mama di Mama is een ex-prostituee uit Ghana. Dagelijks kookt ze Afrikaans voor de meisjes van de vitrines. Pascale is Belgische. Zij werkte in de jaren '90 als prostituee in de wijk, toen de eerste Nigeriaanse meisjes aankwamen.

Pascale en Mama di Mama vertellen ons over voodoo-praktijken. Klinkt lachwekkend, maar de Nigeriaanse prostituees zijn er doodsbang van. In Nigeria moesten ze een voodoo-eed afleggen, en zweren dat ze hun pooier nooit zullen verraden. Wie de eed verbreekt, kan ziek worden of zelfs sterven.

U kunt dezelfde aflevering ook hier in iTunes beluisteren.

Meest gelezen