Videospeler inladen...

Primeur voor Vlaanderen: boeren besproeien akkers met afvalwater diepvriesbedrijf

Bij diepvriesbedrijf Ardo, in Ardooie, wordt momenteel druk gegraven aan een groot spaarbekken. Daar komt binnenkort het gezuiverd afvalwater van het diepvriesgroentenbedrijf in terecht, en van daaruit gaat het met een buizensysteem van 25 kilometer lang richting 500 hectare grond van 50 landbouwers, die mee betalen voor het systeem. 

Het is voor het eerst dat afvalwater van een voedselverwerkend bedrijf letterlijk terugvloeit naar de landbouw. Door het systeem zullen de aangesloten boeren altijd water hebben om hun groentevelden te besproeien, ook in periodes van grote droogte (wanneer water oppompen uit het oppervlaktewater verboden wordt). Voor het initiatief werkt Ardo samen met de boeren, die zich verenigd hebben in een de coöperatie Inero, die meebetaalt voor de aanleg van het pompstation en de leidingen.  Het initiatief krijgt ook subsidies van Europa, de provincie West-Vlaanderen en Vlaanderen. Het Vlaams Kenniscentrum Water coördineert.

Zekerheid

Alle betrokken partijen winnen door het systeem aan zekerheid. De boeren omdat ze dan zeker zullen kunnen planten en oogsten, en dus opbrengst hebben, en de fabriek zelf ook, omdat ze er dan kunnen op rekenen dat de grote hoeveelheden groenten die ze nodig hebben, ook daadwerkelijk zullen geleverd worden. Het plan past ook in de visie van Ardo, om zo duurzaam mogelijk om te gaan met de restproducten van hun activiteiten.

Timing en prijs

De werkzaamheden aan het spaarbekken zijn volop aan de gang, maar voor de teelt en oogst van dit voorjaar en zomer zal het systeem nog niet operationeel zijn. In het najaar zal de put zeker klaar zijn, en ook een deel van de leidingen. Voor de lente van volgend jaar zou het systeem volledig moeten draaien. Voor de boeren is het alvast goedkoper om in dit systeem te stappen, dan om ander water te gebruiken. Alternatieven kosten makkelijk 1 euro per 1000 liter per hectare, dit systeem zou zo'n 70 tot 80 cent per 1000 liter per hectare kosten.

VIDEO: uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen