Videospeler inladen...

Steven Vandeput: "De SP.A wordt gebruikt in het dossier van de F-16's"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent in "Terzake" de beschuldigingen van SP.A-voorzitter Crombez als zou hij op de hoogte geweest zijn van studies over een mogelijke  levensduurverlenging van de Belgische F-16's. Hij vermoedt dat de SP.A zich laat gebruiken in het dossier.

Crombez had eerder vandaag het ontslag van Vandeput gevraagd omdat de minister volgens hem had gelogen voor het parlement. Met een nieuwe mail in de hand beweerde hij het bewijs te hebben dat Vandeput de waarheid niet vertelde toen hij in het parlement beweerde geen weet te hebben van enige studie.

Vandeput ontkent die beschuldiging ten stelligste. "Ik stel vast dat ze ze bij de SP.A intussen zien vliegen. Dit wordt pathetisch. Ze begrijpen niet dat er een lang voorbereide open wedstrijd is georganiseerd, waaraan de geïnteresseerde kandidaten konden deelnemen", zegt Vandeput.

De mail die Crombez toonde is volgens de minister een gefabriceerd document en dus fake. De verzender en de ontvanger worden niet vermeld, er staan inhoudelijke fouten in en is opgesteld in een taal die eigenlijk niet echt militair is.

"Ik vraag mij af, en dat baart mij echt zorgen: wie gebruikt hier de SP.A voor welke agenda. Dat is een vraag die eens gesteld zou moeten worden", zegt Vandeput. De vraag van de SP.A om de militaire top onder ede te kunnen ondervragen in het parlement, moet door het parlement zelf beantwoord worden, zegt de minister, maar het heeft de afgelopen maanden al ruim de mogelijkheid gehad om het dossier uit te pluizen.

Crombez houdt voet bij stuk

In een reactie in "Terzake" blijft Crombez erbij dat Vandeput liegt, onder meer over de interne en externe audit. "Al de hele tijd maakt hij de zaak belachelijk, hij noemt het pathetisch en heeft het over spoken, en dat voor zo'n belangrijk dossier van 15 miljard."

"Wat er nu gebeurt, is zeer simpel. Zij willen dat toestel kopen, dat is zeer duidelijk. Het dossier is klaar voor de ministerraad en zij gaan dat nu mordicus doen. Dat is de minister die heeft gezegd "ik ga daar voor zorgen dat dat in orde komt" en die maakt alles en iedereen belachelijk", zegt Crombez.

"Wij worden niet gebruikt", zegt hij. "Als wij komen met een boodschap en informatie, dan hebben wij dat grondig geverifieerd. We zijn zeker dat Vandeput de informatie over de studie gekregen heeft. Ik ben niet bereid om gebruikt te worden, maar ik wil wel de waarheid in dit onwaarschijnlijk dossier, over onwaarschijnlijk veel geld."

VIDEO: John Crombez reageert in "Terzake" op de kritiek van minister Vandeput

Videospeler inladen...

VIDEO: herbekijk hieronder het integrale interview met John Crombez en minister Steven Vandeput in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen