Videospeler inladen...

Verwarring in Italië: Vijfsterrenbeweging wil nieuwe coalitie met Lega, Lega wil nieuwe verkiezingen

Vorige zondag liep het verkeerd voor de populistische Vijfsterrenbeweging en de uiterst-rechtse Lega. President Mattarella weigerde de voorgestelde ministerlijst onder leiding van technocraat Conte. Vooral de voorgestelde minister van Financiën - een euroscepticus - was voor de president een brug te ver. De Vijfsterrenbeweging wil een nieuwe coalitie, maar de Lega stuurt aan op een nieuwe stembusslag.

De partijen hadden al een coalitieakkoord op zak, toen de president zijn veto gebruikte. Als alternatief kwam Mattarella met een regering van technocraten, specialisten onder leiding van Carlo Cotarelli.  Die zou een begroting moeten opstellen en Italië naar nieuwe verkiezingen leiden. Vooral bij de Vijfsterrenbeweging leidde dat tot woede. Die verklaart nu dat ze wil proberen een nieuwe regering te vormen, met een andere minister van Financiën. Wie dat moet worden, is nog niet bekend. 

Maar de Lega is niet zo overtuigd van een nieuwe coalitie met de Vijfsterrenbeweging. Na een gesprek met Cotarelli liet ze verstaan dat ze eerder uit is op nieuwe verkiezingen en dat ze oplossingen voor "dringende problemen" niet in de weg zal staan. 

Cotarelli kreeg maandag van de president de opdracht om met zijn kabinet van technocraten een begroting op te stellen en daarna nieuwe verkiezingen voor te bereiden.

Meest gelezen