Videospeler inladen...

1.500 mensen herdenken via rouwstoet overleden peuter Mawda

In Haren, bij Brussel, is deze middag een rouwstoet uitgegaan voor Mawda, het tweejarige Koerdische meisje dat twee weken geleden bij een achtervolging op de snelweg geraakt werd door een politiekogel. De deelnemers aan de rouwstoet werd gevraagd om witte kledij te dragen, als teken van rouw en solidariteit, de familie van Mawda zelf droeg zwarte kledij.

Een lang uitgerekte mars van honderden in het wit geklede mensen heeft zich deze middag in gang gezet ter nagedachtenis van de doodgeschoten tweejarige peuter Mawda. De ouders en het broertje van Mawda liepen zelf helemaal vooraan in de stoet, als enigen in het zwart gekleed.

Het is een ingetogen optocht geworden, zoals de ouders zelf hadden gevraagd. Zonder toespraken, of zonder politieke boodschappen. Mensen uit de Koerdische gemeenschap zijn mee opgestapt, net als leden van verenigingen en organisaties die de rechten van vluchtelingen verdedigen. Politieke kopstukken waren er niet. Veel aanwezigen hadden witte bloemen bij, vaak rozen of madeliefjes. De mars zelf verliep relatief stil en rustig. Onderweg naar het kerkhof sloten nog heel wat passanten zich aan.

De stoet vertrok aan het opvangcentrum "Porte d'Ulysse" in Haren, waar de ouders van Mawda momenteel verblijven. Honderden mensen kwamen er hun steun betuigen en stapten naar de begraafplaats van Schaarbeek, waar overledenen van verschillende geloofsovertuigingen een laatste rustplaats krijgen. Mawda werd er om 14 uur begraven. Pers was daarbij niet welkom.

Volgens de ordediensten zijn er ongeveer 1.500 aanwezigen mee opgestapt. Mawda werd begraven in een wit kistje. Ze werd door het kerkhof gedragen, gevolgd door de rouwstoet. 

VIDEO: bekijk de reportage in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen