Bas Bogaerts

"Cargo"-regisseur Gilles Coulier tekent bij Britse Independent Talent Group

Gilles Coulier kreeg na de buitenlandse festivalselecties van zijn langspeelfilmdebuut "Cargo" veel interesse van Amerikaanse en Britse agentschappen. Zijn internationale ambities worden nu een stuk concreter. Coulier heeft getekend bij Independent Talent Group in Londen, het agentschap van regisseurs Danny Boyle en Nicolas Winding Refn en acteurs Anthony Hopkins, Gillian Anderson en Daniel Craig.

Het Britse Independent Talent Group was niet het enige agentschap dat met Gilles Coulier in zee wilde gaan. "Ik heb sinds de festivalselecties van "Cargo" veel gesprekken gehad, in Amerika en Engeland," zegt Coulier in een gesprek met VRT NWS. "Ik wilde mijn buikgevoel volgen en tekenen bij een team waar het ook artistiek mee klikte en dat mijn ambitie konden bevestigen."

Coulier runt hier in België het productiehuis De Wereldvrede, dat naast "Cargo" ook de Canvas-reeks "Bevergem" maakte. "Dat project wil ik verderzetten. Dus het was belangrijk voor mij dat ik een agent vond die mij kon garanderen dat ik kon meenemen wat er hier in België gebeurt. Ik wil van hieruit projecten ontwikkelen en dat combineren met internationaler werk, in eerste instantie op vlak van film. Mijn hart ligt bij de cinema."

Het doel is nu een film maken vanuit Vlaanderen maar op een hoger niveau, met Britse of Amerikaanse acteurs

Gilles Coulier

Stal met grote namen

Coulier is ook actief op televisie. Na "Bevergem" regisseerde hij samen met Dries Vos onlangs de uitmuntende politiereeks "De dag" voor Woestijnvis, momenteel te zien op Telenet Play More. "Ik heb gewacht tot na de release van "De dag" om te tekenen. Zo kon ik ook op dat vlak laten zien: hiervoor sta ik."

Door dat succes heeft de regisseur een paar grote internationele reeksen voorgesteld gekregen, titels die hij niet kan verklappen. Daar heeft hij neen op gezegd, want: "Het eerste doel is nu een film maken vanuit Vlaanderen, maar op een hoger niveau, met Britse of Amerikaanse acteurs. Dat kan via Independent Talent Group, kijk naar de namen die ze in stal hebben." Naast Anthony Hopkins en Daniel Craig vertegenwoordigen ze daar ook o.a. Gillian Anderson, Orlando Bloom en Thandie Newton. "Dat zijn mensen waar ik zelf erg naar opkijk."

Gestaag groeien

De volgende weken en maanden zal Coulier vaak in Londen zijn voor gesprekken met producenten en scenaristen. "Ik krijg nu veel scripts te lezen. Ik wil vooral iets ontwikkelen dat van mijzelf komt. Maar ik kan hun knowhow en contacten gebruiken om tot een echt straffe film te komen."

"Ik voel me echt goed bij Independent Talent Group. Zij begrijpen dat ik mijn connectie met België wil behouden. Dat is ook de reden waarom ik niet in Amerika getekend heb. Daar is het moeilijker om als regisseur of producer voet aan wal te krijgen. Ik geloof in gestaag groeien, stap voor stap."

"Ik ben liever een grote vis in een kleine vijver dan een kleine vis in een heel grote vijver."

Meest gelezen