1 op de 4 Oost-Vlaamse landbouwers doet mee aan korte keten

Een kwart van de Oost-Vlaamse landbouwers doet mee aan een korte ketenproject. Dat betekent dat de consument er rechtstreeks zijn producten kan kopen. Dat is bovendien meestal goedkoper want heel wat tussenstappen (groothandel, veiling) vallen weg. Oost-Vlaanderen is dé koploper in Vlaanderen, dat blijkt uit cijfers die bekend zijn gemaakt naar aanleiding van de 'Week van de Korte Keten'.

Eén op de vier landbouwers in Oost-Vlaanderen stapte al mee in de korte keten. Dat betekent dat ze zoveel mogelijk schakels in het verkoopproces wegnemen en bijna rechtstreeks aan de consument verkopen. Het aantal deelnemende boeren stijgt jaar na jaar, zegt An De Vilder van Steunpunt Korte Keten.

De landbouwers blijven producten uiteraard op de traditionele manier verkopen maar open steeds vaker een eigen winkel als nevenactiviteit. En, de producten worden niet alleen verkocht in de hoevewinkels, maar ook op boerenmarkten en via automaten. Tien jaar geleden verkochten de landbouwers vooral aardappelen, groenten en fruit. Nu wordt er ook vlees verkocht en zijn er landbouwers die zich hebben bijgeschoold tot traiteur. 

Meest gelezen