www.moniquebogaerts.be

50 hectare extra natuur in Bosland dankzij bedrijven en Agentschap Natuur en Bos

We horen regelmatig dat er natuur verdwijnt of dreigt te verdwijnen door bedrijven. Maar in Bosland in Noord-Limburg is het net andersom. Daar is de voorbije jaren 50 hectare natuur bijgekomen dankzij de samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en bedrijven.

Op de bedrijventerreinen in de buurt van Bosland zijn de afgelopen jaren eentonige hagen en gazon vervangen door heide en bloemenweides. En daardoor is ook dat groen interessant geworden voor planten en dieren. Dries Gorissen van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Als je daar nu passeert dan zie je bloemrijke graslanden en kleine heideterreinen. Die vormen een fijnmazig netwerk. En dat is een goede zaak voor onder meer de vlinders. Dus de mensen die daar 's middags hun boterhammen buiten opeten, kunnen daar nu een zeldzame veldparelmoervlinder zien of komma- of heivlinders. Dat is uniek in Vlaanderen."

Klein natuurgebied

De vele kleine aanpassingen hebben zo'n 50 ha aan natuur opgeleverd. "Dat maakt echt een verschil. Als je weet dat een gemiddeld natuurreservaat in Vlaanderen zo'n 30 ha groot is, dan voel je meteen aan dat 50 ha extra natuur een belangrijke oppervlakte is."

Natuur en Bos wil in de buurt van andere natuurgebieden in Vlaanderen op een gelijkaardige manier gaan werken. Vandaag was er daarover een studiedag in Bosland.

Meest gelezen