Agentschap voedselveiligheid sluit slachthuis van Geel

In Geel is het slachthuis onmiddellijk moeten sluiten. Er waren problemen met de hygiëne, zegt het Agentschap voor Voedselveiligheid. Het slachthuis gaat in beroep tegen de beslissing.

Twee jaar geleden werden al eens problemen met de hygiëne vastgesteld bij het slachthuis. Maar bij een recente controle was er amper beterschap. "De uitbater had al wel maatregelen genomen, maar te weinig en te traag", zegt Dorine Van Geert van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).

Het FAVV besliste daarom recent om het slachthuis te sluiten. Het bedrijf tekende beroep aan en kon een herstelplan op tafel leggen bij de beroepscommissie.  Die commissie gaf een positief advies, maar de bevoegde instanties (in het bijzonder minister van Landbouw Denis Ducarme) beslisten uiteindelijk om toch tot de sluiting over te gaan.

Tegen die beslissing gaat het slachthuis nu in beroep bij de Raad van State. De directie hoopt snel weer de deuren te kunnen openen. De CEO erkent overigens dat zijn bedrijf fouten heeft gemaakt, maar benadrukt dat er geen probleem was met de voedselveiligheid.

Voedselveiligheid

Ook het FAVV wijst erop dat de voedseveiligheid niet in het gedrang kwam. Ook is er geen sprake van fraude of een probleem met het dierenwelzijn. De uitbater kan opnieuw een erkenning als slachthuis aanvragen, maar dan moet hij eerst alle tekortkomingen wegwerken.

Intussen heeft supermarktketen Delhaize zijn samenwerking met een leverancier die werkte met het slachthuis opgeschort. Het vlees dat al in de rekken legt, wordt wel verkocht omdat er geen risico is met de kwaliteit ervan.

 

Meest gelezen