Archieffoto

President Assad wil dat de VS zich terugtrekt uit Syrië

"De VS zou zijn les geleerd moeten hebben na Irak en moet zich terugtrekken uit Syrië", dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd in een interview aan de Russische zender Russia Today. Assad wil het grondgebied terugwinnen dat nu in handen is van de door de VS gesteunde milities. Met onderhandelingen, zo niet met geweld.  

In een interview met de Russische televisie zei Assad dat zijn regering "gestart is met de deur te openen voor onderhandelingen" met de Syrische Democratische Krachten (SDF). De SDF zijn overwegend Koerdische milities die delen van Noord- en Oost-Syrië besturen, waar ook de VS gestationeerd is.

"Dit is de eerste optie, zo niet, gaan we deze gebieden bevrijden met geweld. We hebben geen andere keuze, met of zonder de Amerikanen", zei Assad.

De Amerikanen moeten vertrekken

Syrische president Bashar al-Assad

Voor Assad vormt de aanwezigheid van de Amerikanen een doorn in het oog, hij roept ze op om te vertrekken. "De Amerikanen moeten vertrekken, op de een of andere manier zullen ze ook vertrekken."

Ze kwamen naar Irak zonder wettelijke basis, en kijk wat er met hen is gebeurd. Ze moeten hun les leren

Syrische president Bashar al-Assad

Assad verwijst daarbij ook naar de situatie in Irak. "Ze kwamen naar Irak zonder wettelijke basis, en kijk wat er met hen is gebeurd. Ze moeten hun les leren, Irak is geen uitzondering, ook Syrië is daar geen uitzondering op", aldus Assad. "Mensen zullen geen buitenlanders meer accepteren in deze regio."

"Beest Assad"

De Amerikaanse president Donald Trump had Assad na de vermoedelijke gifgasaanval vorige maand op Douma een "beest" genoemd. Wat je zegt, ben je zelf, was de reactie van Assad op deze uitspraak.  

Wat je zegt, ben je zelf

Syrische president Bashar al-Assad

Verder herhaalde Assad dat zijn regering geen aanslag uitvoerde op Douma. “De regering beschikt niet over chemische wapen en het is niet in ons belang om dergelijke aanvallen uit te voeren.”

Aanvallen Israël op Syrië

Israël heeft eerder deze maand aanvallen uitgevoerd op tientallen Iraanse militaire locaties in Syrië. Het land is erg bezorgd over de invloed van Iran in Syrië. De aanvallen gebeurde nadat Iraanse troepen raketten hadden afgevuurd op de door Israël bezette Golanhoogte. 

Onze luchtafweer verbeteren is de enige optie, dit is het enige wat we kunnen doen

Syrische president Bashar al-Assad

In Syrië hebben milities gesteund door Iran een belangrijke rol gespeeld bij de ondersteuning van de regering. Maar Assad ontkent dat er Iraanse troepen aanwezig zijn. Er zouden enkel “Iraanse officieren aanwezig zijn die het Syrische leger helpen".  

Op de vraag of Syrië iets kan ondernemen om de Israëlische luchtaanvallen te stoppen, zei Assad: “De enige optie is om onze luchtafweer te verbeteren, dit is het enige wat we kunnen doen". Hij zei dat de luchtafweer van Syrië nu veel sterker is dankzij Rusland.

Steun van Rusland en Iran

Assad heeft delen van het Syrische grondgebied kunnen terugwinnen met militaire steun van Rusland en Iran. Assad is nu aan de winnende hand, sinds het conflict in 2011 begon. Toch blijven grote gebieden buiten zijn macht vooral de delen die grenzen aan Irak, Turkije en Jordanië. 

Meest gelezen