Videospeler inladen...

Caravaggio aangekomen in Antwerpen voor expo in het M HKA

Een belangrijk schilderij van de Italiaanse schilder Caravaggio is aangekomen in het M HKA in Antwerpen. Het schilderij is een van de topstukken van de expo "Sanguine/Bloedrood" die kunstenaar en curator Luc Tuymans heeft samengesteld. De tentoonstelling is een van de belangrijke events van het barokjaar in Antwerpen.

Dat Luc Tuymans erin geslaagd is niet één, maar twee schilderijen van Caravaggio naar Antwerpen te halen is niets minder dan een stunt.

In 2014 heeft het Museum aan de Stroom MAS in Antwerpen weliswaar "De Madonna van Loreto" van Caravaggio naar hier weten te halen voor de tentoonstelling "Heilige Plaatsen / Heilige Boeken". Het was toen voor het eerst in 400 jaar dat een werk van de Italiaanse barokkunstenaar tijdelijk naar Antwerpen verhuisde. (lees verder onder de afbeelding)

Een jongen gebeten door een hagedis - Caravaggio (1593-1594)

Maar vier jaar later kon Luc Tuymans dus niet één, maar twee musea overtuigen om een werk af te staan. Het gaat om "Een jongen gebeten door een hagedis" - een vroeg werk van Caravaggio - en "De geseling van Christus".

Dat laatste werk hangt in het museum Capodimonte van Napels. In De afspraak vertelde Luc Tuymans hoe hij de nieuwe museumdirecteur daar kon overtuigen om het werk uit te lenen. Dat dat gelukt is, had zeker te maken met het gewicht van Tuymans' prestige. De museumdirecteur was erg onder de indruk van zijn werk en van een eerdere tentoonstelling van hem.

Maar er komt ook een psychologisch spel bij kijken, legde Tuymans uit. Hij gaf de directeur de overhand in het gesprek. Maar daardoor schilderde die zichzelf in een hoek en kon hij niet meer terug: hij moest het doek wel uitlenen. Dat was drie weken geleden, en het werk is nu al in Antwerpen: ook dat is een stunt. (lees verder onder de afbeelding)

De geseling van Christus - Caravaggio (1507)

Tuymans had zijn oog laten vallen op nog een ander werk: "David met het hoofd van Goliath", dat in Rome in de Galleria Borghese hangt. Dat werk naar hier halen is niet gelukt: een verhaal van gigantische verzekeringssommen. Tuymans mocht het wel ter plekke gaan filmen en kreeg daar drie uur de tijd voor. Alleen al daarvoor moest elke aanwezige zichzelf voor een miljoen euro laten verzekeren, zo vertelde Tuymans in De Afspraak.

Videospeler inladen...

De tentoonstelling "Sanguine / Bloedrood" loopt vanaf vrijdag 1 juni tot zondag 16 september in het M HKA in Antwerpen. 

Meest gelezen